Mi is az a Pilates?

Nem az, aminek látszik. Bár a gyakorlatokat leginkább a földön fekve végezzük, s úgy tűnhet, hogy kezünket lábunkat emelgetjük, a Pilates egy rendkívül összetett mozgásforma. Korábban leginkább táncosok és mozgásművészek sérülés utáni rehabilitációjára használták.
A Pilates gyakorlatok során testünk legfontosabb, a testtartást meghatározó izmaira koncentrálunk, a gyakorlatok egyszerre dolgoztatnak sok különböző izomcsoportot. Nem terheljük az ízületeidet, erősödsz és nyújtásoknak köszönhetően rugalmasabb leszel. A gyengébb izmaidat megerősíted, a rövidült izmokat megnyújtod.


A Pilates gyakorlatok során befelé figyelünk a testünkre. Ezt nem sokszor szoktuk, igaz? A légzés nagy szerepet kap, a gyakorlatokat a légzéssel speciálisan összekötve végezzük. Bár lélegezni amúgy is szoktunk…csak most kicsit másként fogunk, az izmok működésével összhangban, úgy, mint a harcművészek. Ez segít megtanulni fókuszálnod: figyelünk a légzésre, a testünkre és arra, ahogyan az mozog. Annyi mindenre kell figyelni egyszerre, hogy tuti nem fog eszedbe jutni ez alatt az óra alatt semmi, amin napközben rágódni szoktál!
Bármely egyéb sport (pl. crossfitt) alapozásához is kiváló. Különösen nőknek nagyon fontos megtanulni, hogyan tudtok nagy erőkifejtés mellett is vigyázni a medencefenék izmaira. Én szülés utáni rehabilitációhoz használom leginkább, remekül helyre lehet hozni vele szülés után a hasfaladat, megszüntetni az akut hát- és derékfájást, s közben megtanulod, hogyan tartsd magad helyesen a mindennapokban.

Kinek ajánlom?

Különösen ajánlom szülés utáni rehabilitációra, akármikor is szültél. Illetve bárkinek, aki mozogni szeretne. Idősnek, fiatalnak, sportolónak vagy olyannak, aki nem szokott tornázni.
Az órák végén nemcsak jóleső fáradtságot fogsz érezni, hanem az is, hogy olyan jól “egyben vagy” testben és fejben is.

Szóval mire jó a Pilates? Mindenre. Is. ????
Gyere és próbáld ki!! Szeretettel várlak óráimon.