2. rész: Gondolkodjunk rendszerben! – AZ ÉTRENDVÁLTOZTATÁS 10 ALAPELVE cikksorozat

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat.
Az előző cikkeket az alábbi linkeken olvashatod el:
1. rész: Ne csak sokat, hanem okosan is igyunk!

A legtöbb embernek reggel sejtelme sincs róla, hogy mikor, hol és mit fog enni napközben. Nagy hiba! Hiszen szervezetünk egy precízen működő rendszer, amin rontunk azzal, ha össze-vissza, átgondolatlanul táplálkozunk.

Az emberi testben időzítő szerkezetek vannak, szervezetünkben tehát pontos időmérés zajlik (gondoljunk csak a biológiai óránkra). Az időmérés oka például, hogy a szervezet savval és lúggal dolgozik, a gyomorsav pedig nem termelődhet egész nap. Ha mégis úgy lenne, az gyomorgyulladáshoz, gyomorfekélyhez vezetne.
A rendszertelenül élő, nassoló embereknél a gyomorsav termelődése felbomlik, és ez a fent említett betegségek kockázatát növeli. Az időzítő szerkezet, az időmérés a szájüregben, a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban, és a bélben is működik: szervezetünk mindig figyeli, hogy milyen rendszer szerint, milyen ritmusban élünk.

Ha azonban semmi következetesség sincs a táplálkozásunkban, akkor a szervezetnek nehéz beállítania a megfelelő egyensúlyt. Tervezzük meg hát már reggel a napi táplálkozásunkat! Ez abban is segít minket, hogy jobb minőségű, ténylegesen szükséges és megfelelő ételt válasszunk a nap folyamán. Kevesen vannak, akiknek a tervei között szerepel reggel, hogy megesznek két tábla csokit (kivéve szerelmi bánat esetén :)), de aztán valahogy mégis megtörténik. Pont azért, mert nem gondolkodunk előre, csak sodródunk: “Úgy megennék valami finomat!” – jut eszünkbe, és leveszünk valamit a polcról, ami épp ínycsiklandozó, tudatos átgondolás nélkül.

Holnap folytatjuk a további 8 sorozattal!
Forrás: Tóth Gábor írása, etelem.hu