Már rég elmúltak az ünnepek, de már kezdenek hiányozni a nassolnivalók? Ezzel a három recepttel könnyed édességeket varázsolhatsz az asztalra.
Flán
Hozzávalók:
- 10 dkg nyírfacukor (vagy eritrit)
- 2 db tojás
- 1db tojássárgája
- 1 db vaníliarúd
- 2 dl tej
- 1,6 dl tejszín.
Az cukrot/eritritet öntsd bele egy kisebb fazékba, adj hozzá 0,5l vizet, majd jöhet a karamellizálás. Miután levetted a tűzről a karamellt, gyorsan csorgasd 4 tűzálló tálkába úgy, hogy teljesen ellepje a forma alját. Ezután hagyd kihűlni. A tojásokat keverd ki krémesre a cukorral, a tejet pedig keverd el a tejszínnel. Kapard ki a vaníliarúd belsejét és a tejbe szórd bele. Ezután forrald fel és keverd óvatosan a tojáskrémbea tejszínes tejet. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, a pudingot öntsd magas falú tálkákba, majd helyezd a tepsibe, amit önts fel egy kis vízzel és kb. 20-30 percig gőzöld a krémet. Nem baj, ha lágy marad, mert hűlés közben megszilárdul. Hagyd hűlni a kész karamellpudingot legalább 4 órán keresztül, majd óvatosan öntsd ki a formából.
Piros gyümölcsös trifle
Hozzávalók:
- 1 tasak bourbon vaníliás puding
- 80 g nyírfacukor
- 400 ml tej
- 200 ml hideg tejszín
- 400 g vegyes piros gyümölcs
- 100 g babapiskóta
- 100 ml Amaretto likőr
- 100 g étcsokoládé forgács
Keverd simára a pudingport a cukorral és 6 evőkanál tejjel. A maradék tejet forrald fel, majd miután levetted a tűzről, add hozzá a csomómentesen elkevert pudingot. Folytonos keverés közben az egészet legalább 1 percig forrald. Ezután a pudingot takard le folpackkal és hagyd kihűlni. A tejszínt konyhai robotgép segítségével kemény habbá kell verni, majd óvatosan a pudinghoz forgatni. A babapiskótákat morzsold szét olyan méretűre, ami neked szimpatikus, és ízlés szerint locsold meg némi likőrrel. Ettől nem lesz olyan száraz a tészta. A gyümölcsöket keverd össze a cukorral és jöhet a porciózás. A pohár aljára szórj babapiskóta morzsát, utána jöhet a krém, majd a gyümölcs és a csoki. Addig folytathatod a rétegezést, ameddig csak szeretnéd, arra figyelj csupán, hogy az utolsó réteg csoki és gyümölcs legyen.
Kefíres pudingtorta
Hozzávalók:
- 5 dkg reszelt étcsoki
- 30 dkg keksz
- 15 dkg margarin
- 1 csomag mogyorós pudingpor (cukormentes)
- 0,5 l kefír
- 2 dl tejszín
- 2 csapott ek zselatin
- 3 db körte
- 1 tk fahéj
- 2 ek méz
Először is a kekszet jól törd össze apró darabokra, majd olvaszd meg a margarint, és keverd össze a keksszel. A tortaforma alját ezzel terítsd be. A pudingot a hagyományos módon készítsd el, majd robotgépbe téve adj hozzá egy kanál felmelegített zselatint. Az így elkészült pudingot öntsd a keksz tetejére. Közben a körtéket párold meg mézzel és fahéjjal. A másik kanál zselatint add hozzá a kefírhez és kissé melegítsd át. A tejszínt verd fel, keverd össze a kefírrel, majd tedd hozzá a körtét úgy, hogy a tejszín ne essen össze. Ezt a krémet kell majd a puding tetejére tenned. Végezetül díszítsd reszelt csokival, vagy akár mogyoróval. 1 napig hagyd a hűtőben állni, és másnap reggel már fogyaszthatod is.
Forrás: bien.hu