3 természetes testszag, amiből megállapítható, hogy egészségesek vagyunk-e

Mindannyiunknak megvan a maga sajátos szaga, a kémiánk. És időről időre változik a testszagunk, attól függően, hogyan tisztálkodunk, milyen gyakran, mit csináltunk napközben, és azon is múlik, milyen az egészségi állapotunk. Merthogy ez is befolyásolja a szagunkat, amit olykor hiába próbálunk mindenféle dezodorral vagy parfümmel eltüntetni. Íme 3 természetes testszag, amiből megállapítható, hogy egészségesek vagyunk-e.

„Ha észrevesszük, hogy valami szokatlan a megszokott testszagunkban, akkor ne legyintsünk csak úgy, mintha nem számítana – tanácsolja dr. David Greuner szakorvos. – A testünk ugyanis lehet, hogy ezzel akar jelezni felénk valamit. Főleg, ha azt érezzük, hogy az a szag, ami belőlünk jön, nem normális. Ilyenkor érdemes felkeresni egy szakembert a problémával.” Hozzáteszi, hogy a testszag normális, de mindenki érzi, ha huzamosabb ideig nem a megszokott szagok veszik körül, és nem azért, mert három napja nem zuhanyozott. Íme 3 természetes testszag, amiből megállapítható, hogy egészségesek vagyunk-e.

Lábszag

Bárkivel megeshet, hogy egy kissé büdös a lába, például egy rosszul szellőző, műanyag cipő miatt, vagy egy hosszú nap végén, amikor egész nap zárt cipőben szaladgáltunk a dolgunkat végezve. De ha a zuhanyzás, lábmosás után is megmarad a furcsa lábszag, elképzelhető, hogy gombás megbetegedésben szenvedünk. Keressük fel az orvosunkat, különböző krémekkel, ecsetelőkkel már kiválóan lehet kezelni ezt a problémát.

Erős szagú vizelet

Bevalljuk, vagy sem, bizonyára tisztában vagyunk azzal, hogy milyen szaga van a normál vizeletünknek. Ez egyébként sok mindentől függhet, kezdve onnan, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk aznap, azon keresztül, hogy mit ettünk, addig, hogy van-e valami betegségünk. Főleg, ha a furcsa, kellemetlen szag olyan más tünettel társul, mint például a csípős, égető érzés, ami könnyen lehet valamilyen fertőzés jele. Ugyanakkor érdemes a vizelet színét is megvizsgálni, mert az is beszédes lehet.

Túlzott izzadságszag

Az izzadás teljesen normális jelenség, ráadásul mindenki másképp verejtékezik. Van, aki jellemzően intenzívebben, mások meg alig-alig. Főleg fizikai megterhelés vagy nagy meleg esetén izzadunk. Valamint stressz közben, ez az úgynevezett „stresszverejték”, ami egy kicsit csípősebb érzést válthat ki, és akkor tapasztaljuk, amikor izgulunk. Még ez is normális, az viszont kevésbé, ha ennek furcsa, erőteljes szaga van. Bár ez nem betegségre utal, de jelezheti azt, hogy most éppen idegesek vagyunk (tehát jó lenne lenyugodni), vagy annak a jele is lehet, hogy túlsúlyosak vagyunk.