Nyerd vissza az alakod az ünnepek után ennek a 4 receptnek a segítségével…
Sült répás-almás leves
Hozzávalók:
- 4-5 közepes méretű répa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 közepes méretű alma
- 2 ek. olíva olaj
- 2 ek. vaj vagy margarin
- 1 ek. reszelt gyömbér
- 3 bögre csirkehús alaplé
- ízlés szerint só
- fehér bors
- kurkuma
- fahéj
- szerecsendió
- őrölt pirospaprika
- tejszín.
Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fél centisre felkarikázott répákat, a felszeletelt almát és hagymát keverd össze egy tálban az olíva olajjal, kis sóval, fehér borssal, majd tedd a tepsibe és süsd addig, amíg aranyló nem lesz.
Ha kész olvaszd meg a vajat, add hozzá a fűszereket, majd folytonos kevergetés mellett főzd össze őket, aztán add hozzá a tepsi tartalmát és az alaplevet. Miután összefőzted egy botmixerrel turmixold össze a levest a tejszínnel. Tedd vissza és forrald fel ismét. Miközben a leves tovább fő a maradék vajat olvaszd fel és keverd össze a pirospaprikával, mintha rántást készítenél és add a leveshez.
Csicseriborsós vegetáriánus barnarizs
Hozzávalók:
- 1 ek. olíva olaj
- 1 édesburgonya
- 2 közepes cékla
- 1 kisebb fej brokkoli
- 1 ek. szezámolaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 marék spenót levél
- 2 nagy sárgarépa
- 1 bögre csicseriborsó
- 3-4 bögre barnarizs
Szósz hozzávalói: ½ bögre tahini, ½ bögre víz, ¼ bögre citromlé, ¼ bögre szójaszósz, 2 tk. szezámolaj, 1 ek. méz, csipet só és fehérbors.
A felszeletelt édesburgonyát és a céklát ízesítsd olíva olajjal, sóval és borssal. Fedd le alufóliával, majd egy 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 percig süsd őket. Az édesburgonya valószínűleg hamarabb elkészül, ezért azokat szedd ki előbb egy tányérba. Ha több időd van süsd meg külön a céklákat alufóliába tekerve, és a végén szeleteld fel. Amíg a zöldségek sülnek, főzd meg a brokkolit és a rizst. A spenótot egy kis szezámolajon serpenyőben süsd meg a hagymával. Amikor minden hozzávaló elkészült készítsd el az öntetet. A tálalásnál a rizs kerüljön alulra és a zöldségeket szépen halmozd rá.
Grillezett spárga sült paradicsommal és kölessel
Hozzávalók:
- 1 bögre köles,
- 1 ek olíva olaj,
- 1 csomag koktél paradicsom,
- fokhagyma,
- pirospaprika.
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban pirítsd meg egy kevés olajon a kölest, amíg aranybarna nem lesz, majd adj hozzá körülbelül két bögre vizet, közepes lángon 15 percig főzd, miután levetted a tűzről fedővel lefedve hagyd állni még 10 percig.
Egy serpenyőben pirítsd meg a koktél paradicsomokat, ha kész vedd ki, majd a spárgát kend meg a fokhagymás olívaolajjal majd tedd a serpenyőbe, minden oldalát süsd meg.
Balzsamecetes csirke saláta citromos quinoával
Hozzávalók:
- ½ bögre quinoa
- 1 bögre húsleves alaplé
- csipet só
- ½ citrom leve.
Saláta hozzávalói: 6 csirkemell filé, ½ citrom leve, 1 ek olívaolaj, 2 ek balzsamecet, 1 zöldségleves kocka, 1 gerezd zúzott fokhagyma, ½ póréhagyma, 50 g feta sajt, 200 g koktélparadicsom, 100 g magozott olajbogyó, 200 g római saláta.
A quinoát egy kisebb lábasban forrald fel, majd fedővel lefedve még főzd 15 percig, sóval ízesítsd. Miután kész hagyd állni fedővel lefedve két percig, majd add hozzá a citrom levét. A csirkét ízesítsd meg a leveskocka őrleménnyel, sóval, az olívaolajjal, a balzsamecettel és a citromlével majd süsd ki serpenyőben, míg aranybarna nem lesz. Ha kihűlt csíkokra szedd szét és egy nagy tálban add hozzá a leveleire bontott római salátát, add hozzá a félbevágott paradicsomokat, a felkarikázott póréhagymát, a fetát és keverd össze 2 ek. olívaolajat és balzsamecetes dresszinggel.
Forrás: bien.hu