5 tipp a megfázós időszak átvészelésére

“Igyál sokat, egyék sok C-vitamint…” ezt már hallottuk mindannyian, ugye? De mik azok az apró mindennapos dolgok még, amiknek szerepe van a megfázásban, vagy épp annak elkerülésében?

Miért kell a tea?

Igyál meleg teát egész nap sok citrommal és mézzel – persze ezt nem először hallod életedben, ugye?

Nemcsak a folyadékpótlás és a C-vitamin bevitele miatt fontos. A felszálló meleg pára ugyanis nem engedi, hogy kiszáradjon a nyálkahártya az orrodban. Ha az elég nedves, akkor nem szaporodnak el a baktériumok rajta olyan gyorsan.

royal-fitness-edzoterem-vac-5-tipp-influenza-megfazas-megelozes-3Az immunrendszered őre… a fehérje.

Kutatások bizonyítják, hogy a proteinben szegény diéták gyengítik az immunrendszert. Reggelire egyél tojást, mert rengeteg olyan vitamin van benne, ami erősít, ezen kívül laktat, tele van fehérjével. Ha megunod a tojáskrémet, rántottát, főtt tojást, akkor ehetsz joghurtot és halkrémet is reggelire.

royal-fitness-edzoterem-vac-5-tipp-influenza-megfazas-megelozes-zold-smoothie-immunerositoFolyékony ebéd

Biztosan azt gondolod, egy smoothie nem lakatna jól délben. Pedig hidd el, egy friss zöldségekből és gyümölcsökből készült turmix igenis eltelít, ráadásul rengeteg energiád lesz tőle. Sőt, ez a vitaminbomba az utolsó pillanatban kirángathat egy fertőzésből is.

Egy fél avokádót, egy banánt, egy fél citromot, 1 dl búzafűlevet, 2 narancs kifacsart levét mixeld össze egy gépben és készen is van az immunerősítő zöld koktélod!

royal-fitness-edzoterem-vac-5-tipp-influenza-megfazas-megelozes-2Mosd ki vagy dobd ki

Az olyan mindennapi használati tárgyak, mint a fogkeféd vagy a sminkecseted is bacik melegágya lehet. A sminkecseteidtől ugyan nem kell elbúcsúznod, de fertőtlenítsd le őket, főleg azokat, amikkel az orrodnál és a szádnál dolgoztál. A fogkeféddel viszont ne is vesződj, cseréld le, és a fogmosások után mindig gargarizálj szájvízzel is.

 

royal-fitness-edzoterem-vac-5-tipp-influenza-megfazas-megelozes-3Hidratálj

Bármilyen típusú köhögésről legyen is szó, mindegyikre igaz, hogy a legjobb ellenszere a bő folyadékbevitel és a pihenés. A víz egyébként is rendkívül fontos a szervezetünk számára, de nátha, illetve influenza esetén csak még inkább megnő a jelentősége. Fogyassz legalább 2 liter vizet naponta, ez segíthet megnyugtatni a torkodat, egyúttal pedig nedvesen tartja a nyálkahártyád. Utóbbi különösen télen lényeges, amikor a lakás levegője száraz.

Forrás: bien.hu