7 jó tanács, hogyan szabaduljon meg a mozgásszervi problémáktól

1, Válasszon körültekintően terapeutát! Fontos, hogy a kiválasztott szakember elegendő időt szánjon Önre és mindvégig partnerként kezelje. Figyelmesen meghallgassa, alaposan megvizsgálja, érthetően és részletesen elmagyarázza, mi okozza a problémát, és mit kell tennie, min kell változtatnia ahhoz, hogy meggyógyuljon. A több hónapos közös munka sikeréhez elengedhetetlen a kölcsönös tisztelet, maximális figyelem és bizalom, ezért kulcsfontosságú, hogy ne a segítőkész szomszéd néni javaslata, vagy a hangzatos hirdetések, hanem valóban a lényeges szempontok alapján, megfelelő körültekintéssel, saját maga válasszon gyógytornászt, mozgásterapeutát!

2, Ne kapkodjon fűhöz-fához! Kipróbálhat akár több szakembert is, mielőtt meghozná a döntést, ám ha rátalált arra, akiben maradéktalanul megbízik, verjen sátrat a rendelőjében! Ne váltogassa sem a kezelőorvost, sem a mozgásterapeutát vagy gyógytornászt!

3, Legyen kitartó és türelmes! Ne essen abba a hibába, hogy ha pár nap alatt nem tapasztal javulást, továbbáll vagy feladja! A gyógyulás hosszú folyamat, előfordulhat, hogy csak hetek múlva érezhető az első eredmény. Szakmai körökben az a mondás járja, hogy ahány év kellett a probléma kialakulásához, legalább annyi hónapba telik a gyógyulás/állapotjavulás. Egyetlen komoly és mély elhatározásra van szükség, nem pedig időszakos fellángolásokra!

4, Ne dőljön be a csodakrémekről, csodagyógyszerekről és csodakezelésekről szóló hirdetéseknek! A mozgásszervi panaszok túlnyomó többsége nem gyógyítható mozgásterápia nélkül, és nincs az a gyógyszer vagy kezelés, amely helyettesíteni tudná az aktív részvételt. Ha mégis szeretne kipróbálni egy ígéretesnek tűnő új módszert, mindig kérje ki kezelőorvosa és/vagy gyógytornásza, mozgásterapeutája véleményét, és lehetőleg hallgassa és fogadja is meg!

5, Ne sajnálja a gyógyulásba fektetett energiát! A gyógyuláshoz az esetek túlnyomó többségében nem elegendő heti egy alkalommal gyógytornára, mozgásterápiás foglalkozásra járni. A terapeuta által összeállított mozgásprogramot otthon is napi rendszerességgel kell végezni ahhoz, hogy valóban hatékony legyen. Ha mindennap 8-10 órát görnyed a számítógép mögött, heti egyetlen 1 órás gyógytorna bizony édeskevés lesz ahhoz, hogy a folyamatos rossz irányú terhelést kompenzálja.

6, Ne kísérletezzen az internetről ellesett gyakorlatokkal! Ahogy minden beteg, úgy minden betegség is más. Ami az egyik ember számára megfelelő, a másik számára kifejezetten káros is lehet. Az igazi mozgásterápia minden esetben személyre szabott, figyelembe veszi az adott betegséget, a beteg alkatát, egészségi állapotát, edzettségét, sajátos mozgásmintáit és még számtalan egyéb körülményt, adottságot.

7, Ne térjen vissza rossz szokásaihoz a terápiát követően! Kisebb-nagyobb mértékben szinte minden esetben szükséges változtatni életmódján, ellenkező esetben könnyen kiújulhat a betegség. Van, akinek egész életén keresztül személyre szabott korrekciós mozgásprogramot kell végeznie ahhoz, hogy fájdalommentesen tudjon élni. Van, aki megússza egy-két kisebb reformmal, például ék alakú ülőpárna használatával, vagy heti egy-két csoportos gerincjóga vagy gerinctorna foglalkozással.

Ha bármi problémája van, keresse szakképzett edzőinket, ők biztosan tudnak segíteni az első lépésekben! Várjuk szeretettel a Royal Fitness Clubban!