A paradicsom és a padlizsán nagyszerű páros. Erre remek bizonyíték az erdélyiek nagy kedvence, a zakuszka.
A zakuszka hagyományos erdélyi étel, az alapja paprikakrém, amit padlizsánnal, esetleg babbal dúsítanak. Pritamin- vagy kápiapaprikával a legjobb. Dunsztolva, hideg, száraz helyen sokáig eláll. Ha télen megkívánod, csak kapj elő egy üveggel! Ha felbontottad, utána mindenképpen tedd a hűtőbe. Friss kenyérrel vagy pirítóssal kínáld, de a húsételeket is feldobhatod vele.
Hozzávalók:
2 kg padlizsán
1.5 kg piros paprika
4 db vöröshagyma
4 dl paradicsomszósz
4 dl olaj
1 fej fokhagyma
1 mokkáskanál borkősavborssó
Elkészítés:
A padlizsánt rakd egy tepsibe, és 200 fokon süsd addig, amíg a héja elkezd sötétedni és ráncosodni. Várj kicsit, míg hűl, majd hámozd meg, és szedd ki a belsejét. A piros húsú paprikát héjastul süsd meg, közben forgasd, majd sózd be. Letakarva pihentesd öt percig, így könnyen le tudod húzni a héját. Rakd a padlizsánnal együtt egy aprítógépbe, és mixeld krémesre.
A hagymát vágd apróra, az olaj felét öntsd egy nagy lábosba. Dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, a padlizsános keveréket, a paradicsomlét, és szórd meg a borssal, valamint dobj hozzá ízlés szerinti sót. Öntsd hozzá a maradék olajat, és gyakran kevergetve addig főzd, amíg jól besűrűsödik. Vedd le a tűzről a lábost, és keverd hozzá a masszához a borkősavat. Töltsd a szószt fertőtlenített, meleg vízbe állított üvegekbe. Zárd le jól, majd tedd takarók és párnák közé. Ha körülbelül két nap múlva kihűl, mehetnek az üvegek a kamrába.