A jógát idősebbek is elkezdhetik? – Balázs Lilla

Sok új tanulómnak ugyanaz a kérdése amikor először beszélek velük -nem vagyok már túl öreg a jógához?

Határozottan nem!

 

Nos, az igazság az, hogy nem lehetsz túl idős a jógázáshoz, az egyetlen szempont, amelyet figyelembe kell venned, hogy melyik jóga stílus lenne a legalkalmasabb az életkorodhoz és a fittségedhez.Ha még nem ismered a jógát, akkor valószínűleg a legszelídebb jóga stílust, a kezdőknek szánt Hatha jógát érdemes kipróbálnod és elkezdened gyakorolni.70 éves korig vannak jóga tanulóim, csodálatos diákok és nagyon élvezik a gyakorlatokat. Csak azt sajnálják, hogy nem hamarabb kezdték el a jógázást:)

 

Az idősebbeknek is nagyon hasznosak lehetnek a jógagyakorlatok. A jóga segíti megőrizni az izmaink és a csontjaink egészségét, fenntartani a testünk egyensúlyát, rugalmasan tartja az ízületeinket, és megtanítja elcsendesíteni elménket, hogy az életkorunknak megfelelően szellemileg fittek maradhassunk.
Egyébként az életkor csak egy szám, nem gondolod?

 

Ezt kell tudni a jógáról az életkor tekintetében:

A jógát kezdőktől a haladókig bárki gyakorolhatja. Nem ‘versenysport’, bárkinek megfelelő, életkortól és edzettségtől függetlenül. A jógatanárnak gondosan kell irányítania és megfigyelnie, szükség esetén módosítania a testtartásokat. Az ászana soha nem okozhat fájdalmat. Ha fáj, könnyíts vissza a szakaszon, vagy egyáltalán ne csináld. Fontos, hogy tiszteletben tartsd a fizikai határaid.

Ha 50 évesnél idősebb vagy és egy ideje már nem sportoltál, esetleg bármilyen egészségügyi problémád van,  a rendszeres testmozgás megkezdése előtt kérd ki kezelőorvosod véleményét. A testmozgás előtti szűrést olyan emberek esetében használják, akik olyan betegségben szenvednek, amely nagyobb kockázatot jelenthet számukra a fizikai aktivitás során fellépő egészségügyi problémák átélésében. Ez egy szűrő vagy „biztonsági háló”, amely segít eldönteni, hogy a testmozgás lehetséges egészségügyi előnyei felülmúlják-e a számodra jelentett kockázatokat.

A jógaórákon általában maximum 10 ember vesz részt, lehetővé téve az egyéni figyelmet.

Javaslatok a jógaórák maximális kihasználásához:

– Viselj kényelmes ruhát, és hozz magaddal takarót vagy szőnyeget, mivel sok póz ülve vagy fekve történik.
-Hagyj legalább 3-4 órát az utolsó étkezés után mielőtt elkezdesz jógázni.
-Mindig mondd el a jógatanárodnak, ha konkrét panaszod van, így tanácsot adhat minden olyan ászanával szemben, amely súlyosbíthatja a problémádat.
-Mondd mindig a jógatanárodnak, ha nemrégiben sérülésed, betegséged, műtéted, magas vérnyomásod, szívproblémád vagy csontritkulásod volt.

Lépj tehát a szőnyegre, és kezdj el gyakorolni, hogy újra szuper fiatalnak érezd magad!

Szerző: Balázs Lilla Jógaoktató
Lilláról IDE kattintva olvashatsz bővebben! A jóga óráiról pedig ITT!