A kreatinok világában

Nem kérdés, hogy a kreatin a sport táplálékkiegészítés terén forradalmat jelentett. Se addig, sem azóta nem fedeztek fel olyan legális étrendkiegészítőt, ami akár csak hasonló eredményeket produkálna. Mára bebizonyosodott, hogy káros mellékhatásaitól sem kell tartani, még hosszabb távú használat mellett sem. Az alábbi bejegyzésünkben két féle kreatint taglalunk. Tarts velünk!

Miért is fogyasszunk kreatint?!

Ha szeretnénk elérni fokozott testtömeg és izomnövekedést. A kreatin alkalmazása a kísérletek és a tapasztalatok szerint a zsírmentes testtömeg, elsősorban az izomtömeg arányának növekedésével jár. Az edzés során jóval később következik be a fáradság. Gyorsabb a regeneráció! A kreatin használata rövid idő alatt jelentős mértékben, akár centikkel növelheti az izmokat. Az elért eredmények megfelelő edzéssel és táplálkozással tartósan megmaradnak. A kreatin egyike azon néhány étrendkiegészítőnek, melyek igazán látványosan, gyorsan és nem utolsó sorban biztonságosan fejtik ki hatásukat. Az egyik fő hatásmechanizmus a vázizomzat energiával való jobb ellátása, ami lehetővé teszi a hosszabb és keményebb edzést. Az erő nő, a teljesítmény javul, az izmok teltebbek és nagyobbak lesznek. A kreatin a szervezetünkben és ételeinkben természetesen is előfordul, ezért testünk által jól kezelhető vegyület. 

Kreatin-monohidrát

Ez volt az első olyan kreatinforma, melynek kapcsán elkezdődtek a találgatások a kreatin izom-és erőnövelő hatásáról, illetve ez a leginkább kutatott és alátámasztott működéssel bíró forma manapság! A legtöbb használónak remek eredményeket hoz, és főként mikronizált formában. (A nem mikronizált formák egyes esetekben gyomorpanaszokat okozhatnak!) Ráadásul a kreatin-monohidrát a legolcsóbb formája a kreatinnak a jelenleg. Azonban igyekezzünk mindig megbízható gyártótól vásárolni, hogy biztosak lehessünk benne, nem tartalmaz a termék semmilyen kémiai szennyeződést. A Creapure címke pl. ezt hivatott jelezni nekünk.

Kre-alkalin

Állítólag ez úgynevezett “pufferelt kreatin”, magasabb pH-n állították elő, így nem alakul át kreatininné, ezzel pedig több kreatin tud felszívódni (mivel a kreatinin az hatástalan). Ráadásul nem is alakul át kreatinná, amíg el nem éri az izmokat – bár klinikai kísérletben még nem bizonyították ennek a valóságtartalmát. Így a gyártók azzal reklámozzák, hogy sokkal kisebb dózisban lehet vele hasonló eredményeket elérni, mint a kreatin-monohidráttal, és a kisebb dózisoknak köszönhetően kapszulázott formában is lehet fogyasztani. Valódi kutatásokat még nem végeztek ezzel a kiegészítővel, számos beszámoló, tapasztalat támasztja alá a gyártók állításait.