A Sportorvos válaszol

Legnagyobb örömömre Dr. Szabó Anita sportorvos, a magyar élsportban is jártas, elismert szakember elfogadta kérésemet, hogy az edzőtermekben előforduló mozgásszervi betegségekről, sérülésekről és azok megelőzéséről beszélgessünk.


– Először is köszönöm szépen a lehetőséget, mert szerintem nagyon sok amatőr és profi sportoló életét keserítik kisebb, nagyobb, rövidebb, hosszabb ideig tartó mozgásszervi megbetegedések.
Mely híres sportolókat tudnád megemlíteni a praxisodból, akiken segíteni tudtál, mint
sportorvos?
– Évekig hozzám tartozott a válogatott keretek szűrővizsgálata, gyógyítása, és a rehabilitáció megszervezése. Közelebbi kapcsolatom az evezősökkel és a paralimpiai kerettel volt, ahol az erőemelés az egyik pontszerző sportág.

– Melyek a leggyakrabban előforduló sérülések olyan emberek körében, akik súlyokat emelnek, illetve hogyan lehetne ezeket megelőzni?szabo-anita-sportorvos-royal-fitness-club-vac
– Tapasztalataim szerint a váll, a felső végtag sérül leggyakrabban, nagyon fontos az edzést bemelegítéssel kezdeni, nyújtással  befejezni, a kettő között pedig fokozatosan, és “ésszerűen” terhelni a testet. Ide tartozik még a megfelelő regenerálódási idő biztosítása is, amit sokan szeretnek figyelmen kívül hagyni.

– Magam is tapasztalom, hogy nagy divat Magyarországon az öngyógyszerelés. Milyen kockázata van ennek?
– Sajnos legtöbbször az ismerősökre hallgatva kapkodják a gyógyszereket, nem biztos, hogy a megfelelő típust és a megfelelő adagban. Külön probléma a gyógyszerek mellékhatása amiről azt hiszik, hogy velük úgy sem fordul elő.

– Van alternatív kezelésre lehetőség, ha valaki kerülni szeretné a gyógyszereket?
– Enyhébb esetben nem szükséges gyógyszert szedni, elég lehet jégkockával hűteni és gyulladáscsökkentőkkel kenegetni vagy tapaszokat rátenni. Súlyosabb esetben ajánlott fizikoterápiát alkalmazni és gyógytorna is szóba jöhet. Csak komolyabb esetben van létjogosultsága a gyógyszereknek és még ezen belül is vannak fokozatok. Azt, hogy kinek milyen súlyos a sérülése, ha lehet, ne maga döntse el, hanem forduljon szakemberhez. Az elbagatellizált, vagy nem időben kezelt sérülések helyreállítása minden esetben nehezebb és hosszabb időt vesz igénybe.

– Mi a véleményed, ha valakinek fájdalmai vannak, az edzhet? Lehet különbséget tenni fájdalom és fájdalom között? Sokan kérdezik például az izomlázat. Jobb, ha rádolgoznak vagy sem?
– A fájdalomban az a jó, hogy jelzi, hogy probléma van az adott izomban, ízületben, testrészben. A fájdalom nagyon szubjektív és mindig rákérdezünk a jellegére, intenzitására. Ezt feltétlenül pontosítani kell és ennek függvényében lehet eldönteni a további teendőket, kezelési módot.
Az izomláz kialakulásáról több teória van, kezelésében én a laza átmozgatás híve vagyok és a magnézium szedését javasolom.

– Köszönöm szépen a hasznos információkat. Úgy gondolom fogunk még kérdéseket kapni edzéssel kapcsolatos sportorvosi kérdésekben. Aki személyesen szeretne megkeresni kérdéseivel, az hogyan teheti meg?
– Forduljon hozzám bizalommal levélben, amelyet a dranitarita@gmail.com címre várok. Majd a legjellemzőbb kérdéseket, természetesen név nélkül, közzétesszük, hogy mások is okulhassanak belőle. Jó egészséget és panaszmentes sportolást kívánok a Royal Fitness Club tagjainak!

Köszönjük szépen!
Klein István