Amiről megoszlanak a vélemények: így (nem)szeretünk, izomláz!

Van, aki már úgy érkezik az edzésre, hogy alig várja, hogy az azt követő napon minden izmában érezze az aznapi munkát. Van aki pedig abszolút haszontalannak tartja és semmi kedve másnap sajgó végtagokkal ébredni. Mint mindenről, az izomlázról is megoszlanak a vélemények. De, hogy hasznos e vagy sem, arról most írunk!

Az izomláz nem más, mint az izmok begyulladása, ami intenzív edzés másnapján lép fel és akár 3 napig is eltarthat. Vannak olyan súlyosabb esetei is, amikor a hétköznapi tevékenységeinkben akadályoztatnak. Ám van, aki ezt is kifejezetten szereti és egyenesen zavarja, ha nem, vagy csak alig érez valamit az edzést követő napon.

Három okból kifolyólag érzünk izomlázat: 

  1. Az anaerob energianyerés végtermékeinek felszaporodása következtében
  2. Szabadgyökök felszaporodása miatt
  3. Az  izomrost sérülései, szakadásai (mikrosérülések) után

Intenzív edzés hatására a rostok megfeszülnek, a körülöttük lévő hártya pedig helyenként beszakad, ezeken a területeken jelentősen felszaporodnak a kalciumionok. Ennek következtében működésbe lép egy fehérjebontó enzim, amely gyulladást idéz elő, így közvetve szerepet játszik az izomláz létrejöttében.

Hogyan kezeljük?

Minden olyan módszer hozzásegít az izomláz csökkentéséhez, amely az adott terület keringését serkenti. Próbáljuk ki elsőként: meleg vizes borogatás, forró fürdő, hideg-meleg váltó zuhany és a szauna, mivel a meleg növeli az izmok vérbőségét! A különböző sportkrémek is ezen az alapon működnek, hozzátéve a gyógynövényes hatóanyagaik gyulladáscsökkentő és regeneráló hatását. Kiegészítőként antioxidánsok és gyökfogó vegyületek (C és E vitamin) szedése is javasolt. A mozgást sem szabad teljesen elfelejtenünk, de figyeljünk az egyenletes és kíméletes újbóli terhelésre. Mikroszakadásos izomláz esetén (mely jellemzően akkor lép fel, amikor relatív nagy súlyokkal végeztetünk erősítő gyakorlatokat) inkább az izmok pihentetése, teljes nyugalma javallott.

Végezetül elmondhatjuk, hogy a fejlődésünkhöz nem feltétlenül van szükség izomlázra, viszont az izomláz nem más, mint az izmaink válasza a szokatlan, új, nagyobb súlyokkal való edzésre, illetve egy új mozgásformára amihez még nincs hozzászokva. Tehát tudnunk kell, ha izomlázat érzünk, az egyáltalán nem jelent rosszat és nem is veszélyes! 🙂 Csupán büszke lehetsz arra, hogy keményen megdolgoztál az eredményeidért!