Amit kívánunk és amire valójában szükségünk van 1. rész

miért-kívánod-az-édeset-royalfitnessclub

Sokan ismerhetjük azt a kínzó érzést, amikor egy bizonyos ételt vagy ízt kívánunk kitartóan és a poklok poklát éljük meg, ha nem jutunk hozzá…:) Az érzés nem feltétlenül az ételről szól, inkább az azokban található ásványi anyagokról – ha valamit hiányol szervezetünk, agyunkkal közli: az olyan anyagokban gazdag ételeket kell fogyasztanunk.
Következő sorozatunkban ezzel fogunk foglalkozni!

Amit kívánunk: édesség
Amit hiányol a szervezetünk: króm

Ha étkezés közben finomított cukrot és szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, az gyorsan bekerül a véráramba és jelentősen megemeli a vércukrunkat, aminek hatására szervezetünk több inzulint kezd el termelni – ennek hatására áll vissza vércukrunk a normális szintjére.
A fokozott cukorfogyasztás, nagy mennyiségben fogyasztott finomított szénhidrátok növelik kiválasztását, így ilyen esetben nőhet szervezeted krómigénye. Ha túl mélyre esik le a vércukrunk, úgy érezhetjük, hogy szükségünk van valami édesre. Ugyanakkor minél több édeset eszünk, annál jobban kívánjuk. Ahhoz, hogy ezt a fajta cukoréhséget kontroll alatt tudjuk tartani, ajánlott krómot bejuttatnunk a szervezetünkbe: ez az ásványi anyag segít egyensúlyban tartani inzulinszintünket.

Krómot találhatunk a májban, csirke- és marhahúsban, krumpliban, sárgarépában, brokkoliban, spárgában és tojásban is.  

A króm az egyik leggyakrabban reklámozott szénhidrátéhség-csökkentő és zsírégetést támogató anyag. Felsorolni is lehetetlen a különböző krómtartalmú készítményeket, melyek egy dologban azonban általában megegyeznek: gyors, hatékony fogyókúra-segítőként vagy sportolók számára hatékony izomépítőként, mintegy természetes szteroidként reklámozzák ezeket. A krómkiegészítés egyes vizsgálatok során sokszor egyáltalán nem befolyásolta a test-összetételt.

Érdemes egészséges reggelivel kezdenünk a napot, amely fehérjét is tartalmaz, nem csak szénhidrátot, majd később tanácsos zöldségeket is fogyasztani a nap folyamán. Így, amikor elérkezünk a délután 4 óra környékéhez, garantáltan nem zuhan le úgy a vércukrunk, hogy valami édességgel kelljen kiegyensúlyoznunk.