Amit kívánunk és amire valójában szükségünk van – 4. rész

olajos-magvak-RoyalFitnessClub

Sokan ismerhetjük azt a kínzó érzést, amikor egy bizonyos ételt vagy ízt kívánunk kitartóan és a poklok poklát éljük meg, ha nem jutunk hozzá…:) Az érzés nem feltétlenül az ételről szól, inkább az azokban található ásványi anyagokról – ha valamit hiányol szervezetünk, agyunkkal közli: az olyan anyagokban gazdag ételeket kell fogyasztanunk.
Nézzük, miről szól a mai bejegyzésünk!

Amit kívánunk: olajos nassolni valók
Amire szükségünk van: kalcium
Ami kalciumot tartalmaz: mustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag

Természetesen az olajos magvak önmagukban is egészségesek, ám a fogyasztásukat javasolt korlátok közé szorítani, hiszen a magok kalóriatartalma igen magas. Egy marékkal bőven elegendő ennünk naponta belőlük.

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka a csontokban található. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában és néhány enzim megfelelő működésében. Az alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürke hályog, idült candidiasis, agyban a törzsdúcok meszesedése. A vér kalciumszintjének lassú, fokozatos csökkenése memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat okozhat.

A kalciumszint hiánya gyakran a fokozott kalciumbevitelt igénylő állapotok időszakában lép fel, a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/csontritkulas/7816/kalcium-es-d-vitamin