Az édesítőszerek fekete listája: ezek nem ajánlottak a fogyáshoz

A diétádra és az egészségedre is károsak lehetnek az édesítőszerek.

Okosan édesíteni nem könnyű, főleg, ha az embernek eszébe jut, évente vajon mekkora mennyiségben fogyaszt cukrot valamilyen formában.
Annál is inkább, hiszen az élelmiszeripar egész évben fáradhatatlanul azon munkálkodik, hogy az ételeket minél ellenállhatatlanabbá tegye, hogy a fogyasztók újra és újra meg akarják azokat vásárolni. Bár a napi energiaszükséglet tizedét cukorból kellene fedezni, korántsem mindegy, hogy ez milyen forrásból történik. Az alábbiakban eláruljuk, milyen édesítőszereket ajánlott mellőznöd, ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegedtől.

Tiltólistás édesítőszerek a fogyókúra idején
Fruktóz: a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben fordul elő természetes formában. A fruktóz közepes sebességgel felszívódó szénhidrát. Tévhit, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, ugyanis növeli az étvágyat, nagy mennyiségben fogyasztva pedig nemcsak hizlal, hanem egyéb káros, kedvezőtlen hatása is lehet.

Szorbit: a glükóz katalikus hidrogénezésével állítják elő. Csekély édesítő hatású, ráadásul irritálja a bélrendszert, ezáltal hasmenést okoz. A csomagoláson E420-as jelzéssel illetik.

Mannit: mannózból származtatható, hat szénatomos cukoralkohol. A mannit szintén hasmenést okoz, nagy mennyiségben pedig szív- és vesekárosító hatású is. Jelzése E421, mellyel különböző aromákon és vitaminokon is találkozhatsz.

Izomalt: az élelmiszeriparban elsősorban a csökkentett energiatartalmú élelmiszerekhez használatos. Nagy mennyiségben puffadást, hasmenést és hasfájást okoz.

Szacharin: ez volt az első mesterséges édesítőszer, extrém nagy adagokban állatkísérletben hólyagrákokozó hatásúnak bizonyult. A szacharin több országban tiltott, jelölése E954.

Ciklamát: olcsón előállítható, ezért az élelmiszeripar előszeretettel használja. 1969 óta több országban betiltották erős egészségkárosító hatása miatt.

Laktóz: más néven tejcukor, a leggyakoribb allergének egyike. Összetétele hasonlít a glükózhoz, ennélfogva nemcsak hizlal, de a fogaknak és az emésztőrendszernek is káros.

Invertcukor: enyhe állagjavító és tartósító hatású, ezért az élelmiszeripar gyakran használja. Előállítása szacharóz felhasználásával történik, amit savval párosítanak, ezáltal fruktózzá és glükózzá bomlik. Az invertcukor erősen tiltólistás édesítőszer.

Galaktóz: már egész kis mennyiségben hashajtó hatású, fogyasztása nem ajánlott diétához.

Aszpartám: főleg édesítő tabletták, italok és meghatározott gyümölcskészítmények édesítésére használják. Használatáról a mai napig megoszlanak a vélemények a tudományban. A francia INSERM orvostudományi kutatóintézet szakértői a Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közölt tanulmánya szerint az aszpartám inzulinrezisztenciát válthat ki, ami diabéteszt eredményez. Míg egy friss kutatás szerintaz édesítőszer mértékkel fogyasztva nem jelent egészségügyi kockázatot.

Forrás: femina.hu

Ha a sportoláshoz, életmódváltáshoz szükséged van egy kis segítségre, keresd fel a számodra legszimpatikusabb edzőnket! Azért képzik magukat, hogy a segítségedre legyenek! Várják a jelentkezésed! Kattints IDE!