Bátran egyél este is!

Az esti étkezések kapcsán etkezz-megfeleloen-este-is-royal-fitness-clubrengeteg tévhit él az emberek fejében. Rengetegen gondolják azt, hogy este 6-7 óra után már egyenesen bűn ételt a szánkba venni. Ezt cáfoljuk most meg, tarts velünk! 😉

Nem vitatjuk: el lehet csúszni alaposan az esti étkezésekkor. Ám ha elegendő tudás birtokában vagyunk, ez a veszély szerencsére nem fenyeget minket.
Először is vizsgáld meg a napodat. Hogyan telik el egy napod? Mikor kelsz fel, mikor edzel? Súlyzós edzésed van, vagy aerob, kardió? Nagyon fontos szempont, hogy mikor iktatod be az edzésedet a napodba!

Vegyük azt az esetet elsősorban, amikor egy kemény súlyzós edzés az esti órákra esik. Ez szinte az egyetlen kivétel amikor ehetsz szénhidrátot IS este! Ezt hívjuk “visszatöltésnek” 🙂 A szénhidrát mennyisége ebben az esetbe is sok tényező eredménye, érdemes szakember segítségét kérni a kiszámításához.

Aztán, vegyük azt is bele a repertoárba, hogy minél nagyobb valakin az izomtömeg, annál inkább szüksége van a CH-ra. A nagyobb izomtömeg fenntartása eleve több energiát igényel, és az alapanyagcsere is több kalóriát képes elégetni! Ebből következik, ha rajtad nincs még elég izomtömeg, vékonyabb testalkatod van, akkor hibát követsz el, ha este még szénhidrátot viszel be.

Ha testépítő életmódot folytatsz, az garantálja ugyebár, hogy naponta 5-6  étkezésed minimum van. A nap végére elosztva elfogyasztható az előírt CH mennyiség, viszont ha az aktivitásodhoz igazítod a CH fogyasztást, akkor a legjobb megoldás az, ha a kisebb hányadát ütemezed az esti órákra. Illetve ha sokáig vagy ébren és étkezés következne, akkor ebben az esetben fehérjét fogyassz! Pl.: fehérje shake, fehérje-zsiradék kombó, vagy a jól bevált hús-zöldség lehet az igazán jolly-joker. 

Nagyon fontos, hogy sose érezz éhséget, mindig vigyél be az életstílusodnak, az edzettségi szintednek megfelelő arányú és minőségű szénhidrátot-fehérjét-zsírt! 

Extra tipp estére:
A gyors felszívódású “átlagos” edzés utáni fehérjék helyett igyál egy adag kazein fehérjét! Isteni finom ízekben kapható! Viszont ezután már irány az ágy és alvás! 🙂