Csicsóka: az egészséges krumpli-alternatíva

csicsoka-krumpli-helyett-royal-fitness-clubBár a csicsóka kinézetre leginkább a burgonyára emlékeztet, valójában csak gumóiban hasonlít ehhez a zöldségféléhez. Teljesen érthetetlen, miért szorul a háttérbe ez a zöldség, pedig egészséges, és kiváltható vele a krumpli.

A csicsóka sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a burgonya, pedig ízében és falhasználási formájában nagyon is hasonlít említett társára. Már csak ezért is megérné lecserélni a köretként szolgáló zöldséget. Mivel a csicsóka 100 grammjában csak 31 kalória található, a diétázók és az egészséges életmód hívei bátran fogyaszthatják. Alacsony kalóriatartalma mellett nagy előnye, hogy jelentősen magas a rosttartalma, ezáltal fogyasztása során jóval előbb elérhetjük a jóllakottság érzését.

Ugyancsak a rosttartalomnak köszönhető, hogy fokozza a belek hatékonyságát, ami által elősegíti a felszívódást, az emésztési problémák kiküszöbölését. Ráadásul ez a különleges rost, az inulin, a szervezet öngyógyításának egyik leghatékonyabb alapanyaga.
Gyakorlatilag bármihez felhasználhatod a csicsókát, akár nyersen, akár sütve, akár főzve készíted el. A készítés során mindössze arra kell figyelned, hogy a csicsóka édes ízét valamivel ellensúlyozd. Ezért bátran fűszerezzünk! 😉