Csíráztassunk otthon!

csiraztatas-otthon-royal-fitness-club-vacA csírák valóságos vitaminbombák! Ásványi anyagokban, antioxidánsokban, enzimekben is bővelkednek, ráadásul bármilyen szendvicset vagy salátát feldobnak, de zöldséglevekbe is nyugodtan turmixolhatod.

Mégis mi kell ahhoz, hogy otthon is tudjunk finom csírákat termeszteni és aztán élvezzük is a munkánk “gyümölcsét”? 🙂 Amit mindenképpen be kell szerezned természetesen, azok a magok. A lucerna és a búza a leghálásabb, de akár a brokkolival, babbal, retekkel is nyugodtan próbálkozhatsz. Először is mosd meg a magokat, majd érdemes elolvasni a magok csomagolására írt utasításokat, mert a különböző magok különböző áztatási időt igényelnek, ami pár órától egészen egy napig is terjedhet! 

Hogyan csináld?
A csírát olyan helyre kell raknod, hogy ne száradjanak ki, de vízben se álljanak. Ezt például úgy érheted el, hogy ha egy szűrőben egy rétegben elhelyezed a már beáztatott magokat és ezt helyezd be egy edénybe, amiben víz van. Figyelj rá, hogy a csírák ne érjenek bele a vízbe, csak párologjon alatta. Jó kitapasztalni, hogy egyszerre mennyi magot rakhatunk a szűrőbe, ha túl sok van, sajnos könnyen bepenészedhet. Pontosan a penész miatt a csírázó magokat reggel és este át kell öblíteni. Egy adag mag nagyjából 3-4 nap alatt csírázik ki.