Dóka András és az Air-Run futópad

A napokban új Air-Run futópaddal bővült a Cross-Gym termünk, amely motor nélküli, ezért lábbal kell hajtani. A futópad fő jellemzője az enyhén hajlított futófelület, amely különálló profillapokból áll. Ezek a műanyag lapok természetes futás érzést és nagyszerű tapadást biztosítanak. A speciálisan kialakított fogantyúk lehetővé teszik az oldalirányú gyaloglást vagy a hátrafelé futást is. Nem mellékes az sem, hogy a gép környezetbarát, hiszen nem használ áramot.

A futópadról biztosan sok véleményt el lehet olvasni a neten, viszont számunkra sokkal többet mond, ha olyan személyre bízzuk a tesztelést, akit mi is ismerünk. Ezért kértük meg Dóka Andrást, hogy próbálja ki az Air-Run T300-as modellt.

Mondj kérlek pár mondatot magadról és a sportról az életedben!

Idén leszek 46 éves. Gyerekkorom óta mindenféle sportot kipróbáltam, a futás és a triatlon kb. 25 éve sportszerelem! Hál’Istennek családilag ez a hobbink, így nem nehéz időt szakítani rá, vagy a szezonban 3-4 versenyre elutazni! Hetente kb. 35-50 km-t futok; heti 2x úszok, majd a szezonban egyre többet bringázok is! Hobbi sportolóként hitvallásom, hogy a mozgás az Egészséges életmód fontos része! Több Maratoni távot, hosszabb túrákat, Balaton kerülő bringázást teljesítettem már! Nagyatádon 7-szer teljesítettem a triatlon “király” távját, az Ironman-t! Ezek mindig a legnehezebb versenyek nyáron, néha közel 35-38 fokos melegben! Maratoni távon a 3:46 a legjobb időm! És futottam már több éjszakai 6 órás versenyen is ahol eddig 56 km volt a leghosszabb távom!

Fő mottóm: A győztesek soha nem adják fel, mert akik feladják azok soha nem győznek!

András, mi a véleményed az új futópadunkkal kapcsolatban?

Az első gondolatom a futószalaggal kapcsolatban vicces volt. Az idősebb generáció még ismeri a régi játszóterek közkedvelt “mókuskerék” nevű fahordóját, amin a végtelenségig lehetett egy helyben szaladgálni. Első érzésre valami ilyesmi kezdett úrrá lenni rajtam, de pár perc és pár száz méter után kezdtem ráérezni a „mit és hogyan” mozgásra. Végül arra jutottam, hogy semmi mást nem kell tenni, mint ugyanúgy futni (sétálni, joggolni, sprintelni /kinek mi/), mint bármikor máskor egy szabadban futás alkalmával! Ez a gép szabadon teszi azt, amit te szeretnél, ezért cserébe több láberőt kíván (és erősít), mint a futó gépek! Kicsit jobban kell figyelni az oldalirányú kimozdulásokra mert a kb. 45 cm széles futófelület keskenyebb az átlagnál, de kb.5-10 perc, vagy 1-2 km után ezt is meg lehet szokni!
Picit néha emelkedőre futás érzésem volt (ezt a pulzusom emelkedése is jelezte). Hangos, dobbantós, erő elnyelős problémája egyáltalán nincs, hiszen egy motor nélküli szalagon futunk!

Kinek ajánlod ezt a futópadot?

A futógép használatát nem csak futóknak ajánlom. Bárkinek, aki szeretne egy kicsit a monotónia tűrésre is edzeni, vagy szeretne program szerint mozogni. Akik szeretnék a teljesítményüket futás közben is figyelemmel követni. mindenképpen érdemes kipróbálni!

A rendszeresen futóknak nagyon szélsőséges időjárás esetén, vagy legalább havonta egyszer, kétszer javaslom ennek a gépnek a használatát. Ezzel az újabb technológiával teljesen szabadban futás érzése van az embernek! Máshogy erősíti a lábizomzatot, mint egy normál futópad, mert magadnak kell meghatároznod a tempót amihez a pad alkalmazkodik, egészen a lassú kardiótól a pörgős sprintig!

Köszönjük szépen András a tesztet és a részletes beszámolót!
Klein István