Edzőtermi etikett, avagy mit illik és mit nem

Akár újoncként merészkedsz le hozzánk, vagy bármely más konditerembe, és nem vagy tisztában miféle írt-íratlan szabályokat kellene betartanod, akár régi motorosként szinte vakon közlekedsz a teremben, egy kulturált fitnesz teremben az etikai szempontokat célszerű betartani.

Melyek is ezek?

Az első és legfontosabb, hogy az edzőterem ajtaján belépve köszönj. Valószínűleg a bejárat közelében lesz a recepció, ahol egy vagy több ott dolgozó is tartózkodik, ő/ők fognak téged fogadni.
Az előre köszönés vonatkozik az öltözőbe lépéskor is és akkor is, ha bármilyen más helységbe lépsz, ahol többen tartózkodnak!
A jobb edzőtermekben a belépést regisztrációhoz, adott esetben fényképfelvétel készítéséhez kötik, mi nálunk is fogsz ezekkel találkozni, ha hozzánk látogatsz. Az első alkalommal regisztrációs lapot töltetünk ki, illetve elkérünk néhány személyes adatot és készítünk egy fotót is!
Ezek a te érdekeid is, hogy bekerüljenek a rendszerünkbe, úgyhogy szeretnénk megkérni, hogyha először jössz hozzánk, kalkuláld bele az idődbe ezt a plusz néhány percet és ne légy türelmetlen!

Tegeződés, vagy magázódás?
Sportberkekben tegeződni szokás, úgyhogy ne sértődj meg, ha mondjuk idősebb vagy és egy tinédzser társad letegez a teremben! 🙂 Nem neveletlenségből teszi!

A telefonálás kérdése is felmerül. Van olyan terem, ahol eleve nem lehet bevinni az edzéshez a telefont. Viszont ha hozzánk érkezel, nálunk nincs ez beszabályozva, nyugodtan beviheted magaddal a telefonodat, de mindenképpen úgy használd, hogy másokat ne zavarj vele!

Mibe öltözz? 
Természetesen ebbe nem akarunk beleszólni és nem is fogunk. Mindenképp olyan ruhában érdemes edzened, ami kényelmes, nem zavar a különféle gyakorlatok kivitelezésében. Váltócipő használata mindenhol kötelező! A papucsodat tartogasd a tusoláshoz… 🙂
Viszont szinte “csatold hozzá” az öltözékedhez a törölköződet! Nálunk is kötelező a használata a teremben! Bátran használd ha a gépeken edzel, erre ülj, vagy feküdj. Kivágott felső, trikó, top, rövidnadrág esetén fokozottan fontos lenne a higiéniai szabályok miatt.

„Használod még ezt a gépet?”

Ha úgy látod egy gépen, hogy valaki edz rajta, csak nincs a közelében (ital, törülköző a közelében), vagy az előbb még láttad rajta edzeni azt a sárga nadrágos srácot, akkor kérdezd meg, mielőtt belevágnál a saját gyakorlatodba, hogy tényleg szabad-e a gép. Előfordul, hogy kicsit arrébb ment, mosdóban van, vagy valakivel beszélget, és még jön vissza. Ebben az esetben jöhet a következő illendő kérdés:

„Hány széria van még ezen a gépen?”

Nem kell megvárnod csendben, míg szabaddá válik egy gép, egy súly, nyugodtan megkérdezheted, hogy mennyit fog még csinálni.

Segítség kell a gyakorlatod végrehajtásához?

Előfordul nagyobb súlyok használatánál, hogy jól jön egy kísérő, aki felügyeli, hogy balesetmentesen hajtsd végre a gyakorlatot. Ilyen esetben szinte kötelező teremedzőink segítségét kérned! Segíteni is tudni kell, nem mindegy mikor és hogyan jön a segítő szándék, mozdulat. A segítség kérésénél kérdezd meg, hogy éppen akkor van-e ideje, nem zavarod az edzésben/edzés tartásban és azt is mondd el, hogy mennyi időre kéred a segítséget. Egy, kettő vagy hány szériához.

Edzőtermi evés/ivás szabályai

Az étkezés kizárólag az erre kijelölt helyen történhet, a konditermi részben abszolút nem! Termünkben a recepciós pult előtt gondosan kialakított részt találtok erre a célra. Az itallal más a helyzet, hiszen edzés közben nagyon fontos a folyadékpótlás. Praktikussági szempontból zárható flakonban vidd be az edzőtérbe, a poharat hagyd a büfé részen.

Legyél mindig tiszta és dezodorált!

Az edzés a fizikai megterhelés egy formája, így természetes, hogy izzadni fogsz. Azt azonban megelőzheted, hogy a jelenléted mások számára elviselhetetlenné váljon és miattad kelljen szellőztetni. Az edzésre menj tisztán, dezodorált állapotban, viselj tiszta, lehetőleg ujjas pamut pólót.

Pakolj el magad után!

Mindenki érdeke, hogy a teremben rend uralkodjon! Szokd meg, hogy mindent a helyére kell raknod, amit használtál. Legyen az súly, szőnyeg, rúd, tárcsák… Mindig olyan állapotban hagyd magad után a gépeket és a környezeted, amilyenben te is szeretnél érkezni az edzésed elején!