Egészséges, finom, igazi diétába illeszthető nyalánkság. Mi az? :)

Hazánkban eddig nem igazán volt ismert, de mostanra egyre inkább terjed el a diétázók körében is a mogyoróvaj fogyasztása. Az Egyesült Államokban ennek a finomságnak a fogyasztása már elég rég óta mindennapos. 
Használják szendvicsbe, mint például sült mogyoróvajas-banános szendvics és hasonló ínycsiklandó dolog… Viszont azoknak az életébe, akik egészségtudatosak, vagy étrendet követnek nem ilyen formában jelenik meg a krémes nassolni való.Mint említettem, nálunk valahogyan kevéssé terjedt el az igazi “peanut butter”- vagyis a mogyoróvaj. Sőt helyette a mogyorót is tartalmazó, de főképp inkább csokoládéból és tömény cukorból álló mogyoró krémek élik fénykorukat a hazánkban. Ezek persze semmi esetre sem illeszthetőek bele az egészségtudatos táplálkozásba! 

Nálunk a boltok polcain, ha megtaláljuk a mogyoróvajat, sajnos a legtöbbször csak sózott, cukrozott változatot találunk, ami valljuk be, megint csak nem kedvez a kilóknak. Viszont rengeteg nagy táplálék kiegészítő márka árul már kifejezetten cukormentes, “fitnesz” mogyoróvajat! Ha tehetjük innen válogassunk.

Azért tettük le a voksunkat a mogyoróvaj fogyasztása mellett, mert nem csak isteni finom dolog, ami ad egyfajta nassolás érzetet, hanem mert bővelkedik igen magas fehérjeszázalékban és jó fajta zsírban! A mogyoró előnyös tulajdonságai, hogy tartalmaz magnéziumot, rezet, E és B3 vitamint! Tehát azoknak akik nem bírják megállni, hogy ne rágcsáljanak valamit a fő étkezések között, azok a mogyorót és társait (azaz a mandulát, tökmagot) nassolhatnak egy marékkal – a különböző chipsek és kekszek helyett. A magnézium az izmok- és csontok fejlődése szempontjából is fontos anyag. A mogyoróvajban kálium is található, amely kiegyenlíti a szervezetben a folyadékokat. A megfelelő mennyiségű mogyoróvaj fogyasztásával növelhető az izomtömeg drasztikus zsírtömeg növekedése nélkül. 

Magas kalóriatartalma miatt (ami a zsírokból és fehérjéből tevődik össze) ne fogyasszunk belőle 1-2 evőkanálnál többet egy nap, ennyi mennyiség elegendő ahhoz, hogy minden hasznos dologból, amit a mogyoróvaj tartalmaz, kellő mennyiség jusson a szervezetünkbe és a lehető legjobban hasznosuljon.