ÉNidő – Pánczél Éva

Tudd, hogy FONTOS vagy, nem pedig az utolsó a sorban!

Tudom másról sem hallani mostanában – KELL AZ ÉNIDŐ! – hisz mindenki ezt szajkózza, de ettől még igaz! Kell ebben a rohanó világban egy kis magadra szánt idő – ÉNIDŐ, mind pihenésben – legyen az olvasás, szauna, egy jó beszélgetés a barátoddal, mind mozgásban – legyen az egy elcsendesítő óra, vagy legyen egy pörgős edzés egy jó közösségben, vagy futás a szabadban, akár magadban.

A legjobb, ha variálod a mozgásformákat, mindegyik fajtából annyi félét találsz. Keresd meg a magadnak valót, ami jól esik, ami kikapcsol, feltölt, amitől érzed, hogy élsz!

A MIÉRTről nem írok sokat, gondolom mindenki megtapasztalta már a rohanó élet rossz oldalát. Ha nem adsz magadnak egy kis nyugit, egy kis “jutalmat” stresszes leszel, ingerült, ebből kifolyólag megbánthatsz másokat, nem jól sikerülnek a dolgaid, vagy megbetegedhetsz. Ezektől csak még nehezebb lesz, még rosszabb lesz, még kevésbé sikerül, depresszióssá válhatsz és elveszel ebben a körforgásban.

Ha TE nem vagy jól, ha kimerült vagy, hiába az a plusz egy-egy óra, amit a gyermekeddel, családoddal, szeretteiddel tölthetnél, értéktelenné, vagy könnyen akár rossz, megbánható emlékké tud válni.

Mégis mindig azt az időt tudjuk elhagyni, amit saját magunkra szánnánk… “Nincs rá időm, hogy elmenjek edzeni!” “Nincs időm pihenni!” … hányszor hallottam, … még a saját fejemből is. Ezért tervezz, rövid távú, megvalósítható célokat tűzz ki, hogy sikerüljön. A sikerélmény jó, előbbre visz, felemel, további cselekvésre késztet, ez is egy körforgás. VÁLASZD ezt, mert a választás a te kezedben van!

Ez megint egy közhelynek tűnik, és megint a saját tapasztalatomat mondhatom csak…. járhatsz te pszichológushoz, jövendőmondóhoz, kineziológushoz, családállításra… stb., segítenek túljutni abban a pillanatban, de a döntés, a választás a tiéd. Dönts időben (amikor még nem keseredtél bele), válaszd a jobb utat (a sikerélményes körforgást), és tudd, hogy FONTOS vagy, s a kis dolgoknál kezdődik minden!

Gondold át a heted, tervezd meg a napjaid, tűzd ki a céljaid, ne felejtsd el betenni a mozgást, heti 2-3-at is! És ha már eljutsz odáig, ÉLVEZD!

TEDD JOBBÁ A MINDENNAPOKAT!

Várlak az óráimon! 
Pánczél Éva