Étcsokit az egészségért!

etcsokolade-az-egeszsegert-royal-fitness-club-vacKevés olyan ember van, aki ne szeretné az étcsokoládét. Sokan, talán te is félve falatozgatsz belőle, tartva a súlyfeleslegtől, pedig millió jótékony hatása is van! Most megmutatjuk, melyek ezek!

A minőségi étcsokoládénak vannak kritériumai, amit ha megjegyzünk, könnyen-és helyesen fogunk dönteni:

  • Minimum 50%-os legyen a kakaótartalma a csokoládénak! Ha ennél magasabbat választunk, akkor csak is jól dönthetünk. Minél magasabb, annál hatékonyabban fog minket segíteni az egészségünk megőrzésében, hiszen annál nagyobb arányban tartalmat értékes összetevőket. ez egyúttal azt is jelenti, hogy minél magasabb a kakaótartalom, annál kevesebb a  hozzáadott cukortartalom is.
  • Minél kevesebb adalékanyag szerepeljen az összetevők között! Akkor járunk a legjobban, ha 5%-nál nem több a hozzáadott anyagok mennyisége. Egy a lényeg: ha már nem több soros az összetevő lista, hanem pár szavas, akkor biztos, hogy jól fogunk választani.
  • Amikor az összetevőket vizsgáljuk, mindig olyat válasszunk, amelynek az első összetevője a kakaóvaj,  és nem a cukor.

Az étcsokoládé attól, hogy egészségmegőrző, nem jelenti azt, hogy egy egész táblával felfalhatunk belőle akármikor nyugodt szívvel, hiszen akkor már nem jótékony, hanem egészségromboló hatással fog bírni. Az étcsoki az igazi példa arra, amikor igazán élvezni kell az ízeket, ugyanis 2-3 kockánál nem ajánlatos többet nassolgatni belőle.  Kiváló desszert lehet egy-egy főétkezés után, hiszen nem nehezíti el a gyomrot! 🙂

A legnagyobb előnye a csokinak, hogy a benne lévő kakaótartalom magas arányban tartalmaz flavonoidot, amely antioxidáns hatással bír, azaz mindenféle káros oxidációs folyamattól védik sejtjeinket, továbbá megakadályozzák a zsírsejtek lerakódását!

A kakaóban lévő összetevők közül ki kell emelni a teobromint is, amely az idegrendszerünket erősíti, illetve a koffeint, amely serkentőleg hat agyműködésünkre. A koffeint tartalma persze jóval alacsonyabb, így nyugodtan fogyaszthatják azok is, akik esetleg nem szeretnek kávézni.