Beszéljünk az antioxidánsokról.
A modern világ számos betegsége antioxidáns tápanyagok hiányából adódik. De mik az antioxidánsok? Miért olyan fontosak? Hogyan érhetjük el őket?
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek megszabadítani szervezetünket a szabad gyököktől. De mik ezek a szabad gyökök?
Az oxigén az élet alapja ezen a bolygón. Testünk minden sejtjének szüksége van rá, de az oxigén instabillá válhat és képes „oxidálni” a szomszédos molekulákat.
Ez könnyen sejtkárosodáshoz vezethet, amely valójában rákot, gyulladást és öregedést okozhat.
A szabad gyököket minden normális testfolyamat létrehozhatja, például a légzés, az emésztés és a mozgás. A testünkben a szabad gyökök által okozott károkat oxidatív stressznek nevezzük.
A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gyógynövények és fűszerek mind fantasztikus forrásai az antioxidánsoknak. Annak érdekében, hogy a legjobbakat megkapjuk, sokféle természetes ételt kell fogyasztanunk a szivárvány minden színéből.
Dióhéjban, az oxidatív stresszt testünkben antioxidánsban gazdag étrenddel vagy étrendkiegészitőkkel csökkenthetjük.
Segíthetünk azzal, hogy egyszerű változtatásokat vezetünk be az étrendünkben.
Az antioxidánsok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a fertőzéssel szembeni rezisztencia növeléséhez, csökkentik a gyulladást, és kulcsszerepet játszanak számos betegség megelőzésében, a megfázástól a rákig.
Melyek a legjobb antioxidáns ételek?
A természetben minden évben felfedeznek új antioxidánsokat, például a szőlőben, bogyós gyümölcsökben, paradicsomban, brokkoliban, mustárban és a kurkumában, ezeket a vegyületeket fitokémiai vegyületeknek nevezik.
A legfontosabb antioxidáns vitaminok az A, C, E és béta-karotin. A béta-karotint sárga, narancs és piros gyümölcsökben és zöldségekben találják meg. A nyers gyümölcsök és zöldségek gazdagok a C-vitaminban. Az E-vitamin elsősorban a dióban és a magvakban, az olajokban és a zöldségekben, például kukoricában, borsóban, babban és a teljes kiőrlésű gabonafélékben található meg.
A legelterjedtebb antioxidáns ételek közé tartozik a fekete áfonya, szeder, eper, málna (majdnem az összes bogyós gyümölcs), szilva, mazsola, spenót, kelkáposzta, brokkoli és lucerna hajtások.
Próbáld meg gyakran enni ezeket az ételeket, hogy fiatal, egészséges és energikus maradj. Sajnos a hagyományos főzési módszerek szinte valamennyi zöldség antioxidáns értékét 90% -kal csökkenthetik, ezért próbálkozz inkább párolva vagy nyersen fogyasztani őket.
Sokféle módon adhatsz antioxidánsban gazdag ételeket étrendedhez.
Próbálj ki egy friss gyümölcssalátát vagy egy zabkását áfonyával, chia maggal és mézzel, vagy egy egészséges turmixot reggelire! Mit szólnál egy szép színes salátához, zöld leveles zöldséggel, néhány dióval és maggal, valamint babból készült burgerrel ebédre?
Válassz egy gusztusos grillezett zöldségtálat, sült kecskesajttal vacsorára, ez nagyon finom!
Ha antioxidánsban gazdag rágcsálnivalóra vágysz, eszegess például hummus-t sárgarépával, szárított gyümölcsöket vagy néhány egészséges diófélét.
Míg általában előnyösebb, ha az antioxidánsokat valódi táplálékforrásokból nyerjük, bizonyos típusok akkor is hasznosak lehetnek, ha étrendkiegészítő formájában fogyasztjuk őket.
Szerző: Balázs Lilla Jógaoktató
Lilláról IDE kattintva olvashatsz bővebben! A jóga óráiról pedig ITT!