Fegyver a megfázás ellen: fogyasszunk mézet!

mezposztA méz már nagyon-nagyon rég óta a táplálkozásunk része. Mára gyógytermékként is előszeretettel használjuk! Ebben a téli, zord időben, amikor a megfázások száma igencsak megnő, sokan választják ezt a természetes “gyógyszert”.
A természet eme édes adományában megtalálható a kalcium, réz, vas, magnézium, kálium, nátrium, mangán és nem utolsó sorban vas is. Különféle vitaminokban bővelkedik, mint például: B1, B2, B3, B5, B6 és tele van C vitaminnal is.
Fogyaszthatjuk önmagában, teába keverve, gyömbérrel, vagy citrommal együtt… mindenhogy zseniális választás!

Megfázásra ajánlott akácmézet langyos teába keverni. Torokfájásra a legcélszerűbb napraforgómézet vagy repcemézet enni.
Orrdugulás
esetén egy evőkanálnyi mézet akár fel is oldhatunk egy kis lábos vízben és törölköző alatt inhalálhatunk vele. Nagyon hatékony!

Fontos megjegyeznünk, hogy a méznek nem csak a betegségekkel szemben van esélye a győzelemre, hanem ezen túl nagyban hozzájárul az izomzatunk munkaképességének növeléséhez is. Fantasztikus hatással van a szívizomzatra is. A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.
A méz legendás gyógyhatását tudományos bizonyítékokkal alátámasztani kívánó kutatók szerint a méz lelassítja a kórokozók fejlődését, még olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes modern antibiotikumokkal szemben.
Méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a sima fehér cukrot.

Ám figyeljünk arra, hogy ne csak akkor nyúljunk a méz után, ha már a megfázás kellős közepén járunk. Fogyasszuk prevenció céljából akár fahéjjal kombinálva! Egy kanál méz és egy negyed kanál tört fahéjat célszerű egy nap elfogyasztanunk. Elképesztő módon erősíti a fehér vérsejteket is a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.