Felhúzás a gyakorlatok királya

A felhúzást alapvetően a hátgyakorlatok közé soroljuk, mert a legintenzívebb terhelést az alsó és középső hát izmai kapják. Jelentős izommunkára készteti combhajlító izmainkat (lábbicepsz) is, ezek a súly földről való elindításánál játszanak fontos szerepet. A felhúzás végrehajtásában részt vesznek a derékizmok, a hátsó delták és az alkar izmai is. Nem elhanyagolható a hasizom munkája sem, felsőtestünk stabilizálása részben neki köszönhető.

A felhúzás helyes végrehajtása:

Ahhoz, hogy maximális terhelést kapjanak izmaink, de ne kockáztassunk sérülést, olyan súlyt válasszunk a végrehajtáshoz, mellyel még biztosan tudunk szabályos ismétléseket végezni.

Álljunk egészen közel a rúdhoz, úgy, hogy lábszárunk akár meg is érintheti. Alkalmazzunk vegyes fogást a nagyobb súlyok mozgatásának érdekébe. Ilyenkor egyik kezünk felső, a másik pedig alsó fogással markolja a rudat. Hajoljunk előre, és egyenesedjünk fel a súllyal. Fontos, hogy ne kizárólag a derékizmainkat használjuk, hanem a mozdulat elején próbáljuk a combhajlító izmain segítségével elindítani a súlyt.

A mozdulat közben mindig maradjon egyenes a hátunk, különben megnő a sérülések kockázata. A felhúzás helyes kivitelezését akár egy seprűnyél segítségével is elsajátíthatjuk. Ehhez nem kell más, csak egy segítő társ, aki a seprűnyelet a hátunkon tartva végig kíséri a mozdulatsort. A seprűnyélnek a képen látható módon, három ponton kell érintkeznie testünkkel. Felhúzás közben törekedjünk arra, hogy a seprűnyél egyik érintési pontról se emelkedjen el, ezáltal hátunk végig egyenes marad a feladat kivitelezése során. Használhatunk súlyemelőövet is, ez segíthet stabilizálni a derékizmokat. Sérülékeny derék esetében egyenesen kötelező az öv használata, amelyet megvásárolhatsz a Royal Fitnessben, a méret és a típus kiválasztásában pedig kérd szakértőnk, Rottenhoffer Attila segítségét!

felhuztas-royal-fitness-club-vac