“Ha van célod, odavezető út is van” – Laller

Nekem eddig január 1. az év első napja, egy dátum, amely az új év kezdetét jelentette. 2015-ben a munkámnak és a jószerencsének köszönhetően egészen máshogy gondolok erre a napra, mivel Horváth Lajos “Laller” motoros terep-rallysta azzal a kérdéssel állt elém, hogy elvállalnám-e erőnléti felkészítését a 2016. januárjában induló Dakarra.

Őszinte leszek, nem tudtam nemet mondani erre a különleges feladatra…

laller-royal-fitness-club-vac-8Horváth Lajosról annyit érdemes tudni, hogy kiemelkedő alakja a hazai és európai terepmotorozásnak. Laller számtalan bajnoki cím tulajdonosa, szinte mindent begyűjtött, amit két keréken begyűjteni lehetséges. A tereprally pedig olyan sportág a technikai sportok között, ahol a kiváló fizikum és a test maximális terhelhetősége nélkülözhetetlen, főleg, ha a Dakar 10 000 km-es távját és Dél-Amerika rettenetes környezeti viszonyait vesszük figyelembe.

Laller edzései többségében a Royal Fitness Clubban zajlanak, amelyből szinte minden nap kettő van, az alábbi edzésfajtákból épülnek fel:

laller-royal-fitness-club-vac-1TRX – funkcionális edzés, amely a teljes testet erősíti, mobilizálja, erőállóképességet fejleszt. Edzője Lénárt Kriszta.

laller-royal-fitness-club-vac-2CrossFit – rendkívül embert próbáló, az egyéni teljesítményt próbára tevő edzésforma, amely alapjait a különféle sportágak edzésmódszerei és feladatai adják. Edzője Tomán Kornél.

Funkcionális edzés – saját testsúllyal, eszközök nélkül végzett állóképesség fejlesztő tréning Németh Tamás vezetésével.

Core training és stretching – a mélyen fekvő izmok erősítése és a test izomzatának nyújtása a regenerálódás gyorsítása és a sérülések megelőzése érdekében. Ebben Tatár Szilvi segíti Laller felkészülését.

laller-royal-fitness-club-vac-7Súlyzós kondicionáló edzés – erőfejlesztés gépeken és szabad súllyal a test erejének fokozására. Ezt az edzést én, azaz Klein István vezetem a többi edzés koordinálásával együtt.

laller-royal-fitness-club-vac-6Kardió edzés amelyet önállóan, pulzuskontrollal végez Laller szinte minden reggel, hogy tovább javítsunk a testösszetételén. A zsírégető edzés eszköze lehet spinning bringa, lépcsőző, elliptikus trainer vagy futópad, esetleg evező ergométer.

laller-royal-fitness-club-vac-3Végül, de nem utolsó sorban egy kakukktojás az edzésprogramban kedvencem a hegyi-kerékpározás. Előnye, hogy szabadban végezhető és nem csak az állóképességet fejleszti, hanem az egyensúly érzéket a reflexeket a kitartást és ráadásul élvezetes is.

A kitartó, folyamatosan kontrollált edzésnek köszönhetően Laller fizikai állapota egyre jobb, testzsírszázaléka csökken, izomereje nő. Bár még messze aDakar 2016 rajtja, abban már most semmi kétségem sincs, hogy fizikailag nem lesz gondja.

Ahogy azt mondani szokás: “széles utat Laller!”

Klein István
személyi edző, blogger