Húzódzkodás a hát szélesítésére

Húzódzkodás a legjobb saját testsúlyos alapgyakorlat a felső testünk edzésére!
Keményen megdolgoztatja a húzóizmokat, a széles hátizmot, a trapézizmot, a hátsó deltaizmot és a rombuszizmokat is. De nem csak a hátat erősíti, ez az egyik legjobb bicepszgyakorlat is. Számos előnyös tulajdonsága közül kiemelendő a variálhatósága. Gyakorlatilag csak a kreativitásunk szabhat határt neki.

Gyakorlat helyes kivitelezése:

  • Kiinduló helyzet: Keressünk egy húzódzkodásra alkalmas keretet a teremben. Kapaszkodjunk meg a rúdban széles fogással (a fogástávolság nagyjából 30 cm-el legyen szélesebb a válladnál, mind a két oldalon), és a lábainkat összekulcsolva függeszkedjünk.
  • Végrehajtás: Húzzuk fel magunkat az állunk magasságáig, úgy hogy közben a könyökünket hátrahúzva a lapockákat próbáljuk maximálisan összepréselni. A felső ponton tartsuk meg magunkat egy pillanatra, koncentráljunk a teljes összehúzódásra, majd lassan eresszük le magunkat a kiinduló helyzetbe.
  • A helyes légzéstechnika: Amikor felhúzzuk magunkat, kifújjuk a levegőt, amikor leereszkedünk, akkor pedig mély lélegzetet veszünk.

huzodzkodas-royal-fitness-club-vac

Nem megy a húzódzkodás saját testsúllyal? Semmi gond, a Royal Fitness-ben erre is van megoldás! Gépparkunk nemrégiben bővült egy új rásegítő húzódzkodó állvánnyal, ami segítségedre lehet a húzódzkodás helyes kivitelezésének elsajátításában.

  • Tipp: Variáld a fogás szélességét: ezáltal nem csak az edzésed lesz színesebb, de a hátad is gyorsabb fejlődéssel fogja jutalmazni a változásokat. A fogásmódok változtatásával ugyanis mindig kissé más izomrostok kapcsolódnak be a munkába.

Bármiféle kérdéssel fordulj bizalommal a Royal Fitness edzőihez, vagy írj Facebook csoportunkba: 

A Royal Fitness Club Baráti Társasága

Rottenhoffer Attila
személyi edző