A jó diéta ismertetőjelei

A diéta nem jelent egyet a fogyókúrával, nem jelent egyet az önsanyargatással. A diéta azt jelenti, hogy kalóriadeficitet teremtünk és minőségi tápanyagokat viszünk be, amikre valóban szükségünk van. 

1. Mennyire kell hosszú távban gondolkodni a diétát illetően? 

Az egy-két hetes diétákat felejtsük is rögtön az elején el. 🙂 Hogy miért? Mert ideiglenes módszerekkel csak ideiglenes eredményeket érhetünk el – és ugye ki akar a siker után újra visszacsúszni a létrán. Csakis olyan táplálkozási rendszer lehet hatékony, amely hosszútávon is tartható. Talán sokaknak nem mondok újat, hogy bizony a kulcsszó az okosan és fokozatosan felépített életmódváltás lesz. Kezdjünk ezzel barátkozni!

2. A becélzott diéta fiziológiai szinten kielégíti a szükségleteket?

Nincs mese, az étrendnek biztosítania kell mindazt, ami az optimális testi és szellemi működéshez szükséges. A legtöbb “csodafogyókúra” már ennél a pontnál máris bebukott. Elszántabbak hiába vegetálnak több hétig pár darab uborkán és különféle zöldségeken, ugyanis a testük nem fogja meghálálni azt, hogy nem kapja meg a megfelelő mennyiségű és minőségű maroktápanyagokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat.

3. Tudod-e nagyobb szenvedések nélkül tartani a diétát?

Tegyük fel, hogy találtunk egy tartható étrend tervet, ami megadja a szervezetünknek a fizikai szükségleteit. De ez még kevés. A diétát pszichológiai vonatkozásban is tartani kell, vagyis a táplálkozásunk nem lehet túl szigorú sem. Nem vagyunk egyformák, a lényeg hogy megtaláljuk az étkezésünkben is az igazit, ami minden igényünket kielégíti.

4. Beilleszthető a diéta a mindennapjaidba?

Hiába korrekt az étrend, ha mondjuk napi 6 kisebb étkezést követel meg, akkor lehet, hogy a munkahely vagy az iskola gátat szab a kivitelezésnek.

5. Mennyire tudod a tápanyagmennyiséget személyre szabni?

Az a jó diéta, ahol meg vannak adva bizonyos irányelvek, mellyel Te magad ki tudod kalkulálni, mennyi a számodra ideális táplálékmennyiség! Ha ez megvan, akkor pedig fokozatosan tudsz módosítani mindig a bevitt mennyiségen – az épp aktuális eredmények tükrében!