Jó tanácsok a diétád sikerességéhez

Hamarosan itt a tavasz, ismét nagyon sokan kezdenek majd diétázni, hogy nyárra csúcsformába kerüljenek. Azonban a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy, aminek egyik oka a sikertelenség, az irreális célok kitűzése. Az alábbi írásban szeretnék Nektek pár jó tanácsot adni annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a diétátok.

Adj időt magadnak!

A plusz kilogrammok sem 1-2 hónap alatt kúsztak fel rád, tehát ne akarj 1 hónap alatt 10 kg-t leadni.

Mindenkinek van egy terve, van egy célja, amit szeretne elérni. A célok fontosak, hiszen ezek motiválnak, visznek minket előre. Azonban érdemes olyan célokat kitűzni magunk elé, amik tarthatóak. A plusz kilogrammok sem 1-2 hónap alatt kúsztak fel rád, tehát ne akarj 1 hónap alatt 10 kg-t leadni. Az egészséges fogyás heti 0,5-1 kg közötti súlycsökkenést jelent, tehát érdemes ebbe a tartományba belőni a fogyásunkat.

Hosszúrtávra tervezz!

Ha túl szigorú, alacsony kalóriabevitelű diétát követsz az csak addig lesz sikeres, amíg azt bírod tartani. Amint abbahagyod és visszatérsz a régi életmódodhoz a kilók vissza fognak jönni, akár kamatostul is.

Szinte nap, mint nap jelenik meg egy újabb és újabb divatdiéta. Fogyj tojásdiétával, csokival, egyél csak zöldséget, egyél napi 600 kcalt, egyél zsírból korlátlanul, élj csak gyümölcsön, stb.. Ha túl szigorú, alacsony kalóriabevitelű diétát követsz, az csak addig lesz sikeres, amíg bírod tartani. Amint abbahagyod és visszatérsz a régi életmódodhoz a kilók vissza fognak jönni, akár kamatostul is. Válts életmódot, így nem csak a plusz kilók fognak eltűnni, de az egészséged érdekében is nagy lépést tehetsz. Az elhatározás nehéz, kitartani sem egyszerű, de hosszútávon garantáltan megéri.

Vásárolj okosan!

Ne dőlj be a light és fitness jelzéssel ellátott termékeknek. Ezekre a termékekre jellemző, hogy a zsírtartalmat csökkentik, azonban ettől függetlenül még ugyanúgy annyi cukrot tartalmaznak (vagy többet), mint a nem light címkével ellátott verziók. 

Érdemes bevásárlólistát készíteni, elolvasni a termékcímkéket is. Kerüld a finomított, cukros, túl zsíros ételeket. Ne dőlj be a light és fitness jelzéssel ellátott termékeknek. Ezekre a termékekre jellemző, hogy a zsírtartalmat csökkentik, azonban ettől függetlenül még ugyanúgy annyi cukrot tartalmaznak (vagy többet), mint a nem light címkével ellátott verziók.

Engedd el a mérleget!

Hagyatkozz inkább a tükörre és a centikre, valamint érdemes előtte/utána képet is készíteni magadról. A változás sokkal jobban nyomon követhető így, mint egy hagyományos mérleg segítségével.

Elég hetente egyszer, azonos időpontban mérni a súlyodat, nem kell naponta kétszer, háromszor ráállni. Itt is fontos, hogy adj időt magadnak, ha esetleg nem mozdulnak meg a kilók, nem kell kétségbe esni, ez nem egyenértékű azzal, hogy nem megfelelő a diétád. Hagyatkozz inkább a tükörre és a centikre, valamint érdemes előtte/utána képet is készíteni magadról. A változás sokkal jobban nyomon követhető így, mint egy hagyományos mérleg segítségével.

Ha igazán maximalista vagy és szeretnéd pontosan nyomon követni a fogyásodat használj okosmérleget, amin pontosan láthatod a fogyásod alakulását, melyet így már nemcsak a leadott kg-ok alapján tudsz majd ellenőrizni. Erről részletesebben, korábban már mutattam egy cikkemet, de ha esetleg nem olvastad volna, akkor itt megtalálod.

Tervezz!

Ha megtervezed a napi menüd, előre el is készíted, akkor sokkal kisebb az esély a hibázásra, valamint az elcsábulásra.

Nem eszel egész nap semmit, majd este hazaérve úgy érzed, hogy az egész hűtő tartalmát is meg tudnád enni? Az étkezések kimaradása, a napi rendszeresség hiánya miatt, nehéz lesz megállni, hogy ne egyél meg mindent ami csak eléd kerül. Ha megtervezed a napi menüd, előre el is készíted, akkor sokkal kisebb az esély a hibázásra, valamint az elcsábulásra. Fontos a napi 4-5 rendszeres étkezés.

Igyál, igyál, igyál!

Indítsd a napodat egy nagy pohár (citromos) vízzel, próbálj meg minden étkezésnél ügyelni a vízfogyasztásra, mindig legyen a közeledben folyadék.

Érdemes napi 2.5-3 liter folyadékot (leginkább víz, gyümölcs, gyógy vagy zöld tea) meginni. A cukros üdítőket, alkoholt, a felesleges kalóriabevitel miatt érdemes kerülni. Indítsd a napodat egy nagy pohár (citromos) vízzel, próbálj meg minden étkezésnél ügyelni a vízfogyasztásra, mindig legyen a közeledben folyadék. Fogyassz gyümölcs, zöld vagy gyógyteákat (pl. csipkebogyó, kamilla, csalán stb.)

Csodabogyó nem létezik!

A táplálékkiegészítő termékek, zsírégetők ettől függetlenül hatásosak lehetnek, viszont csak megfelelő diéta és mozgás esetén fognak látványos eredményt hozni. 

Sajnos nem létezik olyan tabletta ami le tudna fogyni helyettünk, míg mi otthon tvzünk és a kanapén ülve toljuk befele a családi sonkás pizzát. A táplálékkiegészítő termékek, zsírégetők ettől függetlenül hatásosak lehetnek (én is használtam/használom őket), viszont csak megfelelő diéta és mozgás esetén fognak látványos eredményt hozni.

Reggelizz!

Ha reggelizel, akkor sokkal kisebb az esélye a délelőtti nassolásnak is, így nehezebb elcsábulni a cukros falatoknak, sőt a kedved is sokkal jobb lesz nap közben és koncentrálni is jobban tudsz majd a napi teendőidre.

Az emberek nagy többsége nem szokott reggelizni, az első étkezésük az ebédre esik. Ez azonban nagy hiba, ugyanis átlagosan 8-12 óra telik el az esti étkezés után az ébredésig. Testünknek ekkor energiára, megfelelő tápanyagokra van szükséges, ha ezt kihagyjuk, akkor az kihatással lehet az egész napi aktivitásunkra. Ha kevesebb időd van reggel, akkor készítsd el előző este a reggelidet, esetleg válassz olyan fogást amit reggel is, kevés munkával el tudsz készíteni (pl. zabkása, szendvics). Ha reggelizel, akkor sokkal kisebb az esélye a délelőtti nassolásnak is, így nehezebb elcsábulni a cukros falatoknak, sőt a kedved is sokkal jobb lesz napközben és koncentrálni is jobban tudsz majd a napi teendőidre. A reggelidet úgy építsd fel, hogy tartalmazzon megfelelő minőségű fehérjét (pl. magas hústartalmú felvágott, túró, joghurt, tojás) jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátokat (pl. teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely), illetve jó zsírokat (pl. olajos magvak, hidegen sajtolt olajokat).

Mozogj!

Sokkal látványosabb (gyorsabb) eredményt tudsz elérni, ha diéta mellett rendszeresen sportolsz is. 

A fogyás legnagyobb részben a helyes táplálkozáson múlik. Azonban nem elhanyagolható a diéta melletti mozgás sem. Sokkal látványosabb (gyorsabb) eredményt tudsz elérni, ha diéta mellett rendszeresen sportolsz is. A sportolás pozitív tulajdonságai nem csak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hatnak. A rendszeres mozgás számos pozitív változást idéz elő a szervezetben és, ha életed természetes részévé válik, akkor sokat teszel önmagadért is.

Kérd szakképzett személyi edzőink segítségét, és/vagy nézz körül csoportos óráink között. Nálunk találod Vácon és környékén a legnagyobb kínálatot!

Ne ess kétségbe!

Ha eddig rendszertelenül, nagyon alacsony kalória mennyiséget ettél, akkor adj időt a szervezetednek átállni a helyes táplálkozásra.

Pontosan betartasz mindent (táplálkozási napló sokat segíthet a visszaellenőrzésben), de a mérleg nyelve mégse mozdul lefele? Ne ijedj meg, ha a diéta alatt nem indul be, vagy megáll a fogyásod. A türelem itt is nagy barátod lehet. Ha eddig rendszertelenül, nagyon alacsony kalória mennyiséget ettél, akkor adj időt a szervezetednek átállni a helyes táplálkozásra. Heti 0.5-1 kg fogyás tekinthető egészségesnek. Ha hosszabb idő után sem indul be a fogyásod, akkor érdemes orvoshoz fordulnod és kivizsgáltatnod magad, mert sajnos valami betegség is lehet a háttérben.

Törekedj az egyensúlyra!

Amikor csak lehetséges egyél egészséges ételeket, de ne ess kétségbe, ne érezz bűntudatot, ha néha (FONTOS, néha alatt nem a minden 2. napot értem :)) megkívánsz valami olyan ételt, ami nem teljes mértékben illeszthető bele a diétába.

Egy diétás ételtől még nem leszel egészséges, ahogy egy “csaló” ételtől sem leszel egészségtelen. A tudatos táplálkozásnak a egyensúlyról és kitartásról és természetesen az örömről is kell szólnia. Amikor csak lehetséges egyél egészséges ételeket, de ne ess kétségbe, ne érezz bűntudatot, ha néha (FONTOS, néha alatt nem a minden 2. napot értem :)) megkívánsz valami olyan ételt, ami nem teljes mértékben illeszthető bele a diétába. Ne büntesd magad azért, mert egyik nap bűnöztél, nem kell ezért másnap koplalnod, plusz edzéseket beiktatnod. Soha ne félj az ételtől.

 

Forrás: izmorzsak.blog.hu