Kardió edzéshez szükséges táplálékkiegészítők – BCAA (ötödik rész)

bcaa-zero-royal-fitness-club-vacAz esetek többségében azért végzünk kardió edzést, hogy a zsírpárnáinkat elveszítsük. Ez természetesen önmagában nem elég, hiszen mellé egy nagyon tudatos diéta is szükséges. Azonban ha az étkezés rendben van, akkor nyúlhatunk a táplálék-kiegészítőkhöz! Sok olyan táplálék-kiegészítő létezik, amelyek ezt a folyamatot felgyorsíthatják.
Ebben a bejegyzésben nézzük meg alaposan, hogy a BCAA milyen támogatást jelent egy-egy edzés alkalmával! 😉 

A BCAA – azaz elágazó láncú – aminosavak (branched chain amino acid) 3 aminosavat foglalnak magukba: a leucint, az izoleucint, és a valint.
Ezek az aminosavak kirívóan erős antikatabolikus (izomlebomlást akadályozó) és anabolikus (izomnövelést elősegítő) hatással rendelkeznek. Már pár perces fizikai aktivitás is képes lecsökkenteni az aminosavaknak – főként a leucinnak – a szintjét az izomzatban. Ezt mielőbb érdemes pótolni az edzést követően, különben a szervezet saját magát kezdi el felélni, hogy a hiányállapotot megszüntesse. Ez a katabolizmus, vagyis az izmok lebomlásának folyamata.
A BCAA aminosavak elfogyasztásával ezt a folyamatot lehet megállítani, ezért nevezzük antikatabolikusnak a BCAA-kat.

Fontos tudni, hogy a BCAA aminosavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, így mindenképp külső forrásból kell bevinnünk. A BCAA bármikor fogyasztható a nap során, de a legoptimálisabb az edzés körüli időpontban. Ezen belül is az edzés közben és edzés után.

Tippünk: BCAA ZERO

  • szénhidrátmentes
  • ízesített
  • glutén és zsírmentes
  • tartósítószer mentes
  • B6 vitaminnal dúsítva