Kardió edzéshez szükséges táplálékkiegészítők – L-carnitine (negyedik rész)

l-carnitine-royal-fitness-club-vacAz esetek többségében azért végzünk kardió edzést, hogy a zsírpárnáinkat elveszítsük. Ez természetesen önmagában nem elég, hiszen mellé egy nagyon tudatos diéta is szükséges. Azonban ha az étkezés rendben van, akkor nyúlhatunk a táplálék-kiegészítőkhöz! Sok olyan táplálék-kiegészítő létezik, amelyek ezt a folyamatot felgyorsíthatják. Folytatjuk termékismertetőnket, így a mai bejegyzésben szintén egy igen fontos és közismert táplálékkiegészítőről lesz szó, ez pedig nem más, mint az l-carnitine!

Az L-carnitine egy hidroxi-aminosav, amit a szervezet két másik aminosavból, a lizinből és a metioninból szintetizál. Ehhez a bioszintézishez szükség van C-vitaminra, niacinra, vasra és B6 vitamira is. Ha valamelyik nem áll rendelkezésére a szervezetednek elegendő mennyiségben, akkor képtelen lesz az L-karnitin előállítására. A folyamat egyébként az agyban, a vesében és a májban játszódik és a szervezeted karnitin készlete átlagosan 20 g, melynek nagy része a vázizomzatban található. Tehát az emberi szervezet is képes L-karnitint előállítani, ezen kívül pedig táplálkozással, külső forrásból is be tudod azt vinni, bár nagyon kis mennyiségben (100 g vörös hús átlagosan 30-90 mg karnitint tartalmaz).

 Nagyobb, a sportteljesítményre, zsírégetésre is hatást gyakorló mennyiségben csak étrend-kiegészítőkkel tudjuk szervezetedbe juttatni! 

A napi szükséglet 200-500 mg. Ám, ha aktívan sportolsz, ennél jóval többre van szükséged. 🙂
Tanulmányok támasztják alá, hogy sportolás esetén 1000-2000, vagy akár 4000 mg-ot is elfogyaszthatunk. Káros mellékhatása nem ismert, túladagolni nem lehet! A felesleges L-carnitine kiürül a szervezetből.

Fontos, hogy edzés előtt kb. 30 perccel idd meg az L-carnitine-t, ez segíteni fog a zsírégetésben, javítani fogja az állóképességedet is. A fáradságérzetet pedig késlelteti. Emellett javítja az izmok oxigénellátását és segít megakadályozni a tejsav felhalmozódását.
A karnitin egyik szuper tulajdonsága, hogy nagy mértékben segít a regenerálódásban is a pihenő napokon! 😉
Mérsékelni tudja az izmok mikrosérüléseit és ezen felül a meglévő izomlázat is csökkenteni tudja. Mindemellett védi az izomfehérjéket a leépüléstől és a glikogénraktárakat is megóvja. Ilyenkor érdemes például üdítőital formájában fogyasztanod, amit kiegészíthetsz hasznos vitaminokkal.

Tippünk: L-CARNITINE 3000 AMPULLA

  • 1 adag 3000 mg L-karnitin-t tartalmaz
    Az L-Carnitine 3000 felturbózott folyékony L-karnitin tartalmú kiegészítő, amely adagonként 3000 mg L-karnitint juttat a szervezetbe. Kimondottan profi sportolók számára készült erőnléti céljaik eléréséhez.

Az előző három bejegyzésünk az alábbi linkeken érhetőek el:

Kardió edzéshez szükséges táplálékkiegészítők – A kreatin (első rész)

Kardió edzéshez szükséges táplálékkiegészítők – Nitrogén oxid fokozók (második rész)