Kettlebell és a rendszer, ami mögötte van! – Kun Norbert

Kedves Olvasóink! Kun Norbert vagyok, Kettlebell edző…

11 évvel ezelőtt, amikor azt mondtam barátaimnak, hogy Kettlebellt szeretnék oktatni, nem mindenki tartott normálisnak. Akkoriban ez a füles vasgolyó egy haszontalannak tűnő vasdarab szerepét töltötte csak be a legtöbb helyen az országban. 2008-at írunk.

Én egy véletlen folytán bukkantam rá az eszközre. Egy kollégám unszolására ellátogattam egy bemutatóra Szegeden és ott kezdtem el ismerkedni a dologgal.
Akkoriban a bodybuilding jellegű edzések nyűgöztek le. Utólag belegondolva a súlyok, gépek és a teremben uralkodó légkör teljesen beszippantott. Amikor valaki választ egy hobbyt és azt egyre lelkesebben és fanatikusabban gyakorolja, akkor sok minden múlik azon, hogy kiktől tanul és milyen példákat sajátit el.
Ha nagy darab srácok eddzenek melletted és körülötted akkor úgy akarsz edzeni mint ők. És úgy is edzel, mint ők (legalábbis azt gondolod magadról).
Egyszer egy hústorony sráccal beszélgettem egy teremben, aki hatalmas és definiált izomzattal rendelkezett. A beszélgetés közben megkérdeztem tőle: – de azért ezt az egészet ésszel kell csinálni nem?

A srác rám nézett és annyit mondott nevetve: – Dehogyis haver! Nyomni kell ész nélkül!!!
Bár vicces kijelentés volt és természetesen sok minden dolog állt a háttérben (tiltott és nem tiltott táplálék kiegészítők, heti 6 nap edzés, sok lemondás az élet más területein) de én valahogy mégis belül komolyan vettem a bátoritó szavait.
Edzettem ész nélkül……

A gyakorlatok, amiket innen onnan ellestem, szép lassan túl nőttek rajtam. Nem fordult meg soha a fejemben, hogy edzői segítséget kérjek, mert az nem lett volna túlságosan cool és azt gondoltam pénzügyileg is megterhelő lenne számomra.
Ha mindent megteszel, hogy ügyesebb és erősebb legyél egy sportban, de rosszul mozogsz akkor megírtad a saját negatív forgató könyved.
Megírtam én is.

Sérülés, visszaesés, újabb sérülés, felépülés és végül orvosi leletek. Micsoda pályafutás…Hogy lehetséges ez?
Elérkeztünk, a Kettlebellekhez. Illetve pont nem ahhoz. Hanem ami mögötte van.
Kezdetben sikerült egy Kettlebell csoportos edzésre beiratkoznom. Úgy emlékszem nem volt hely csak egy amerikai focis csoportban. Az edző először nem vett be a csoportba, de annyira szerettem volna edzeni, hogy megfűztem a telefonban.
Minden, amit előtte csináltam a súlyokkal hirtelen nem számított. Ugyanazzal a 16 kg-os Bellel kezdtem, mint a többiek, holott akkoriban egy bicepsz hajlításnál használt súly is jóval többet nyomott mint 16 kg.
Nyomások, húzások, guggolások, cipelések és CSIPŐHAJLITÁSOK…..
CSIPŐHAJLITÁSOK????? A Deadlift gyakorlatok ugyan ismerősek voltak számomra, de nem az volt akkoriban az edző terem legmenőbb gyakorlata.
Elkezdtem megtanulni a feszítések alkalmazását a testem különböző részein a gyakorlatok ideje alatt. Előtte csak azt hallottam, hogy a fejlődés kulcsa az izometrikus feszítés az edzett izomban. Csak arra az izomra koncentrálhatok…. Minden más lóghat rajtam.

Az edzőm borzalmasan motivált és motiváló volt. Az első bármilyen igazi edzőm. Valahogy igy, hogy nem volt akkor abban az időpontban más rajtunk kívül ott, aki edzett volna, az edzői jelenlét teljesen természetes lett. A leglényegesebb pontja lett az edzésnek!
Fej fölé nyomás nehéz súllyal, farizom és törzs feszítéssel? Helyes légzés guggolások közben?
És az a fránya csípő hajlítás előre hátra…Mindent megvilágított.
Nemcsak a testem, de az érték rendem is átalakuláson ment keresztül.
Szép siker történet. Vége is lehetne akár. De nem igy lett.

Kezdetben a kettlebell gyakorlatok robbanékonyságra gyakorolt hatásának előnyeiben láttam a megoldást a világ problémáira.
Mig meg nem ismerkedtem az erőemeléssel. Természetesen edzői felügyelet mellett.
Az erőemelés ébresztett rá igazán, hogy nem mindegy, hogy mi számodra a fontos: -, Erősebb akarsz lenni vagy nehezebb súlyokat akarsz tudni felemelni??
A legtöbb ember valljuk be mind két dolgot egyszerre szeretné. De ha mégis választani lehetne, akkor csekély edzői tapasztalatom szerint az erősebbnek lenni lesz végül a nyerő. Erősebb vagy mint valaha, de szuszogsz mint állat ha felmész a 6.-ra. Nem szuszogsz a 10.-en sem, de gyenge vagy mint a harmat….
Ennek a két dolognak a fejlesztését találtam meg hatékonyan a Kettlebellben.
Vége. Lenne…. Ha nem jönne az utolsó gyilkos és érzékeny rész.

Tulajdonképpen mindent, amit ezelőtt írtam felül ír egy olyan fontos és érzékeny rész, amit úgy hívnak hogy: HIÚSÁG…
Az elmúlt 11 évem alatt, ahogy a Kettlebell szép lassan ismertté vált az országban, sok tapasztalatot gyűjtöttem e téren is.
Mégpedig azt, hogy az emberi hiúság egy idő után mindent felül ír. Teljesítmény, minőségi mozgás, talán egészség, kényelem…
Ugyanis az erős, állóképes az nem feltétlenül hatalmas és trendi. A Royal Cross Gym pedig, ahol ezekkel foglalkozunk nem mindig az a hely, ahol a komfortzónád biztonságában iszogathatod a shakedet.

Kettlebell minden célból használva. Legyen az erőnövelés, legyen az állóképességi meló, legyen az izomtömeg növelés.
Sokkal komplexebben látom már az edzést, mint anno.
Minden szakterület tud valamit és ha te tudod, amit ők tudnak, akkor a saját szakterületed bajnoka lehetsz.

A Kettlebell vasgolyó mögötti rendszer abban segít, hogy bármelyik szakterületen biztos alapokon álljon a mozgásod.
Egy rendszer, ami kiszolgál most, és kis túlzással és jó tervezéssel, egészen életed végéig…
– De azért ezt ésszel kell csinálni ugye?
– Most azt mondom nem. Csak figyelj oda arra, amit mondok és nyomjad ész nélkül!!

Kun Norbert

Ha szeretnéd ezt a rendszert használni a Kettlebellek segítségével, akkor keress engem a 06 30 499 46 29 telefonszámon az új induló kezdő csoportba jelentkezéshez!
A csoport indulása Október 26. hétfő 17:30. Vagy keresd Dávid Erikát a Cross terem vezetőt a 06 30 371 88 42 telefonszámon. Tervezett létszám 5 fő! Igyekezz….