Kinek szükséges fehérjét fogyasztani edzés után? – írta Klein István, Neked!

Ha már megnyitottad ezt a cikket a címe alapján, akkor biztosra veszem, hogy felmerült Benned a kérdés, mit és miért isznak az emberek edzés végén a büfében? – Fehérjét.
Edzés után a szervezet azonnal megkezdi a regenerálódást, épülést. A terhelés során az izom elfárad, veszít terhelhetőségéből, ám ez csak átmeneti állapot. A regenerálódás során feltölti raktárait és felkészül a következő edzésre. A felkészülés egyfajta védekező mechanizmus, hogy a következő edzés ne okozzon ilyen mértékű izomkimerülést. Abban az esetben, ha nem emelnénk fokozatosan a terhelést edzésről edzésre – mindenkinek figyelembe véve pillanatnyi terhelhetőségét – a fejlődés lassulna, majd alkalmazkodva az igénybevétel mértékéhez, megállna. Ez az állóképességre, izomerőre és a rugalmasságra is egyaránt igaz. Az izomrostok vastagsága a genetikai jellemzőkön túl az izomerővel van első sorban összefüggésben. Ahogy nő az izomerő, úgy vastagodik az izom. Az izom vastagításához pedig fehérjére van szükség. Az izom építőanyagai a fehérjék (aminosav láncok), amelyek beépülnek az izomsejtekbe és így vesznek részt az izomépítésben.

Mi van akkor, ha valakinek nem feltétlenül az izomépítés az elsődleges célja? Ebben az esetben is javasolt a fehérje fogyasztása, hiszen terhelés közben az izom sérüléseket szenved és a regenerálódáshoz is szükség van fehérjére.

Ajánlott adag 20-25g fehérje minden edzés után.