Kóros soványság = táplálkozási zavar?

Ha nagyon vékony testalkatú embert látunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kóros soványság valamilyen táplálkozási zavar eredményeként alakult ki nála, holott ezt több tényező is kiválthatja. Cikkünkből megtudhatja, melyek ezek és hogyan diagnosztizálhatók.

Mi számít kóros soványságnak?
A kóros soványság meghatározásához a szakemberek a testtömeg index (BMI) értékét használják. Ezt az értéket a testsúly és a testmagasság (méterben) négyzetének a hányadosaként kapjuk. Ha a kapott érték 18,5 alatti, akkor már enyhe soványságról beszélünk, ha pedig 16 alá esik, súlyos soványság áll fenn.

Mi okozhatja?
A sztereotípiákkal ellentétben a kóros soványságot nem feltétlenül táplálkozási zavar okozza. Táplálkozási zavarként értelmezünk minden táplálkozással kapcsolatos problémát, ami lehet a túlzott koplalás (anorexia) mellett kényszeres evés (bulimia), esetleg az egészséges táplálkozásra való túlzott törekvés (ortorexia) is. A közös ezekben, hogy legtöbbször pszichés okok állnak a betegség hátterében.

A kóros soványságot gyakran társítják a köztudatba már beégett táplálkozási zavarral, az anorexiával. Ennél a betegségnél a páciens testképe torzult, indokolatlanul túl kövérnek látja magát, emiatt drasztikus mértékű fogyásra törekszik. A betegség oka lelki eredetű, okozhatja teljesítménykényszer, az elvárásoknak való megfelelési kényszer, nők esetében pedig a női nemiség tagadása is. A betegnek általában nincs betegségtudata, ami sokszor megnehezíti a diagnosztizálást és a kezelést is.

A kóros soványságot azonban jóval gyakrabban valamilyen szervi ok váltja ki: a gyomor- és bélrendszer felszívódási zavara, vagy a pajzsmirigy túlműködése.

Felszívódási zavar esetében a felszívó felületet valamilyen károsodás éri, melynek következtében a bélbolyhok sorvadásnak indulnak, legrosszabb esetben teljesen elsorvadnak. Ennek eredményeként a nyálkahártya felszíne elsimul, ami meggátolja a szervezet normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok felszívódását. Ennek hátterében állhat akár lisztérzékenység is.

A pajzsmirigy túlműködés következménye is lehet az alacsony testsúly, mivel ez az állapot az anyagcsere felgyorsulásával jár. A problémát okozhatja a pajzsmirigy gyulladása, autoimmun betegsége, túl sok jód a szervezetben, valamint az agyalapi mirigy (hipofízis) pajzsmirigy hormonelválasztást serkentő hormonjának túltermelődése.

Hogyan diagnosztizálható a kóros soványság kiváltó oka?
Amennyiben testtömeg indexe tartósan 18,5 alatti, érdemes utána járni, mi állhat a hátterében, különösen, ha hirtelen, diéta nélkül következett be a fogyás. Javasolt belgyógyászati szakrendelés felkeresése a panaszokkal, ahol a szakorvos a diagnózis felállításához laborvizsgálatokat fog javasolni. A vizsgálatok a pajzsmirigy működésére, és az egyes tápanyagok felszívódására irányulnak.

A Medicovernél elérhető, kóros soványság esetén javasolt felszívódási zavarokat vizsgáló komplex laborcsomag az általános vérkép mellett tartalmazza többek közt a vércukorszint, a májfunkció, a koleszterin szint, a pajzsmirigy működéséhez szükséges TSH hormon, a cöliákia specifikus antitestek jelenlétének, valamint a mellékvesében termelődő kortizol szintjének vizsgálatát is. A laborvizsgált leletei alapján belgyógyász szakorvosa a soványságot kiváltó ok kezelésére így a megfelelő terápiát fogja javasolni, melynek eredményeként megszüntethető a panasz és kialakítható az ideális testsúly.

Forrás: medicoverkorhaz.hu