Maradj formában húsvétkor is!

husvet-dieta-royal-fitness-club-vacBizony, ismét eltelt egy kis idő: újabb ünnep a láthatáron! A hétvégén itt a húsvét és ilyenkor is, mint karácsonykor mindenkinél roskadásig vannak az asztalok finomabbnál finomabb ételekkel. Lezárhatnának ezt a blogbejegyzést annyival is, hogy  gyakorolj kellő önfegyelmet az ünnepi időszak alatt, hogy ne vesszen kárba az eddigi munkád amit az étkezés és az edzés terén elértél. 🙂 Ám ettől azért tovább megyünk  és konkrét tanácsokat adunk, amiket ha betartasz akkor nem csak a lelkiismereted marad nyugodt, hanem az ünnepi asztaltól sem állsz fel plusz kilókkal!

Húsvétkor többnyire mindenkinél a jól bevált sonka-főtt tojás kombináció kerül az asztalra, ami óriási szerencse azokra nézve, akik tudatosan étkeznek. A hús és a tojás fehérjetartalma magas, míg szénhidrát tartalmuk elhanyagolható. A tojást is sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható. A sonkát szokás hidegen fogyasztani, tormával (ha szeretnénk itt is megfogni a kalóriákat és a cukorbevitelt, válasszunk a boltban cukormentes tormát. Figyeljük az összetevőket!
Nem árt viszont tudni, hogy a sonkának magas a zsír és az energiatartalma, tehát ha eddig figyeltél a kalóriabevitelre, itt se ess túlzásokba.
100 g füstölt sonka kb. 370 kcal-t, 33 g zsírt és 17 g fehérjét tartalmaz.

Magyarországon a hagyomány szerint a sonkát kaláccsal, retekkel fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. Most viszont mivel fontos, hogy ne dobjuk a kukába az elért eredményeket, ezért a kalácsot mindenképpen hagyd el, edd pékárú nélkül a sonkát és a tojást! Viszont ha mindenféleképpen hiányérzeted van, akkor válassz hozzá teljes kiőrlésű, szénhidrát csökkentett kenyeret. Mindenképp olyat, amiben sok a rost és a fehérje! Szintén figyeld a tápanyag táblázatot.

A bárány fogyasztása is igen elterjedt húsvét alkalmával. A bárányhús energia- és tápanyagértékei a sovány sertéshúséhoz hasonlóak. A bárányhús frissen készítve a legízletesebb, érdemes a vásárláskor minél fiatalabb állat húsát választani (ez jóval világosabb), ugyanis ennek íze kimagaslóan finomabb.

Amiket mindenképp ajánlott elhagyni, azok nem mások, mint a különféle majonézes, tejfölös saláták. Ezek igazi kalóriabombák, mindemellett rengeteg cukrot is tartalmaznak. Válasszunk, illetve készítsünk inkább friss zöldségeket vagy vegyes zöldségsalátákat öntet nélkül! 

Sütemények helyett válasszuk a gyümölcsöket. Ha te vagy a vendéglátó, ebben az esetben érdemes gyümölcssalátát (is) kínálni. Bár a cukortartalma ennek is magas, de legalább hozzáadott cukor és liszt mentesek, ami rengeteget számít. Az igazán jolly-joker gyümölcsök azok, amelyeknek savanykás az ízük! Igyekezzünk ilyeneket válogatni.
Természetesen fantasztikus cukormentes és lisztmentes süteményeket is lehet már kapni és készíteni is, ezek zseniális alternatívái a hagyományos verzióknak, ám itt is figyeljünk a mértékre, mert ezeknek is ugyanúgy létezik szénhidrát tartalma! 🙂

Hadilábon az alkohollal…

Felvázolunk néhány tényt, amit mindenképp érdemes figyelembe venni, mielőtt a poharadhoz nyúlsz:

  • bor (száraz) 1 dl 60-70 kcal
  • bor (édes) 1 dl 80-100 kcal
  • sör  1 dl 40-50 kcal
  • pálinkafélék 1 dl 200-300 kcal
  • likőrök 1 dl 250-350 kcal

A mértékletes alkoholfogyasztás egészséges embereknél természetesen nem okoz károsodást és hízáshoz sem fog vezetni! Az alábbi adatokat segítségnyújtásképpen adtuk meg, hogy tudj számolni a bevitt kalóriamennyiséggel!

Kellemes, fitt húsvéti ünnepeket kívánunk!