A megfelelő cipő már fél siker!

edzocipo-royal-fitness-club-vacNem szeretnénk senkit sem elkeseríteni, de bizony az edzéshez használt cipőnk nagyban meghatározza az edzésélményt, a gyakorlatok helyes kivitelezését és nem utolsó sorban a lábunk izmainak, ízületeinek védelmét, illetve a gerincünk épségét! Egyáltalán nem javasolt minden edzésformához ugyanazt a cipőt használni. A kényelem mellett még sok más tényezőt is érdemes figyelembe venni, nézzük meg melyek ezek!Amennyiben előnyben részesíted az edzőtermi edzést, abban az esetben bátran ajánljuk az úgynevezett cross-training cipőket. Az edzés során, főleg a láb gyakorlatoknál a sarkon át kell az erőt továbbítani. Fontos szempont, hogy a cipő talpa kemény legyen!
Ha az aerobik szerelmese vagy, akkor inkább olyan cipőt válassz, amelynek kialakítása kellően rugalmas, így nehezebb lépéseknél is könnyen igazodni tud a lábadhoz! Ezekkel a cipőkkel az edzés hatékonyságát is nagyban növelheted.
Amennyiben a focit részesíted előnyben, mindenképp számolj azzal, hogy a cipődnek jól kell tapadnia azon a felületen amelyen játszol! Ha sokat sportolsz kint a szabad ég alatt, kiemelkedően fontos, hogy adott esetben a sáros, vizes talajon is megfelelő szolgálatot tegyen. A sportüzletekben kifejezetten találsz focicipőket, amelyek különböző sportolók nevével fémjelzettek.
A kosárlabda szerelmeseinek azt célszerű figyelembe venni, hogy a bokájukat óvják a sportolás során, így ajánlott a lábbelinek magas szárúnak lennie.

Milyen gyakran váltsunk új cipőre?

Az elsődleges szempont az, hogy milyen gyakran használod. Komolyabb edzéseknél akár 3-4 havonta is cserélni kell a cipőt (például foci), de ha csak heti egyszer futsz (és nagyon jó minőségű cipőd van), elég másfél évente is. A legkönnyebben a talprészről állapíthatod meg ezt. Ha a kis barázdák kopottak, vagy teljesen eltűntek, akkor itt az idő elszaladni a legközelebbi sportüzletbe.