Miért szükséges az egyensúly-érzéket fejleszteni idős korban? – Szépkorúak tornája

Sándor Anikó várja a szép korúakat mozogni, itt Vácon a Royal fitnessben. Szólj a szüleidnek, idősebb ismerőseidnek! Időpontok: Minden Kedd és Csütörtök 10:00-tól

Az egyensúly érzék fejlesztésére egész életünkben szükségünk van, fokozottan igaz életünk 3. harmadára. Ebben az időszakban az érzékszervek és izmok gyengülésével egyensúly rendszerünk is rosszabban funkcionál. Nagyobb az elesés veszélye, s ennek következményei sokkal súlyosabbak, mint korábban. Így az egyensúly-érzék fejlesztése minden szenior tornán hangsúlyos feladat.
Sajnos azt is nehezen vesszük tudomásul, hogy néhány nappal elmúltunk 20 évesek, s nem csak a kinézetünk változott meg, hanem testünk működése is. Vegyük figyelembe, hogy ami könnyedén ment 20-30 évvel ezelőtt, azt ma már nem valószínű, hogy ugyanolyan kecsesen és biztonságosan hajtjuk végre… A landolásról nem is beszélve! Az akrobata mutatványok ideje lejárt. A karácsony, húsvét előtti nagytakarításba vonjuk be a fiatalabb generációt! Nem feltétlen szükséges nekünk billegni a létra tetején ablakot pucolva, függönyt aggatva vagy pókokat kergetve. A felfelé néző tekintet, hátrafeszített nyak könnyen szédülést okozhat, s a magasból esés következményeiből nehezen lábalunk ki. A családnak könnyebb leszedni helyettünk a függönyt, mint hónapokig ápolni bennünket az esés következményeként.
Amit tehetünk az a megelőzés, a stabilitás növelése. S az sem titok, hogy a jó, rugalmas izomzat, sportos test ritkábban és ügyesebben esik, és persze kevésbé sérülékeny.

Szenior tornán erőt is fejlesztünk? Nem vagyok én súlyemelő!
De súlyokat mindenki emel, kezdve egy palack vagy egy karton ásványvízzel, aztán ott a kutyus vagy a kisunoka emelgetése. És persze amikor ki kell pattannunk a fotelból, mert csenget a postás, ahhoz is az erős izmok szükségesek. De beszélhetünk az inkontinenciáról is. Nem feltétlen a záróizmok ereje okoz problémát, hanem hogy lassan jutunk ki a mellékhelységig, mert már nem pattanunk fel olyan fürgén. A folyamat itt is megváltoztatható, az izmok ereje és a robbanékonyság ebben a korban is javítható!

És nyújtani is fogunk? Mi ez, balett-intézet vagy szenior torna?!
Igen. Az izmaink megfelelően csak akkor működnek, erőt akkor tudnak kifejteni, ha hosszuk optimális. Nem túlnyúlt és nem rövidült. Ezért a túlnyúlt izmokat erősítjük a rövidült izmokat pedig megnyújtjuk. Így nem csak erősebbek, hanem mozgékonyabbak is leszünk. Ízületeinket izmok ölelik körül, s az ízületek működését, mozgását meghatározza az adott ízület felett áthaladó izom. Ha úgy érzed, hogy ízületed beszűkült, akkor az ottani, ízületet mozgató izmokat kell “kezelnünk”, hogy a korábbi funkció visszatérjen.

Mennyi ideig tart a foglalkozás?
55 percesek a foglalkozások. Minden tornát egy kis relaxációval zárunk.

 

Bővebben IDE kattintva olvashatsz a tornáról!

Sándor Anikó várja a szép korúakat mozogni, itt Vácon a Royal fitnessben.

Időpontok: Minden Kedd és Csütörtök 10:00-tól
Anikó telefonszáma: +36305224151