Minden, amit Turányik Tamásról eddig nem tudtál!

A „Royal Fitness kávézójában” minket edzőket ismerhettek meg, egy picit másképpen. Egy olyan oldalunkról, ami az edzések alkalmával nem biztos, hogy előkerül.
Vác legbarátságosabb edzőterme címét valószínűleg nem csak azzal érdemeltük ki, hogy közösen edzünk heti pár alkalommal, hanem azzal is, hogy az edzők és vendégeik között nem ritkán baráti kapcsolat is kialakul.

Ebben a cikksorozatban mindig ugyanazok a kérdések jönnek egymás után. De mitől is lesz izgalmas? – Mert szinte egy edző sem fogja ugyanazt válaszolni. Mindenki egy másik egyéniség, különböző élettapasztalatokkal és célokkal.
A sort Tomival, termünk személyi edzőjével folytatjuk.

Minden, amit Turányik Tamásról eddig nem tudtál!

Hány éves korodban kezdtél sportolni?
Nincsen erre vonatkozóan fix évszámom, igazából az egész életem meghatározó része a mozgás.
Már óvodában rendszeresen kungfu oktatásokat játszottam, erőnléti edzésekkel tarkítva. Gyakorlatilag Bruce Lee és Jackie Chan filmeken nőttem fel! Általános iskolában shaolin kolostorok oktató edző videói alapján gyakoroltam, valamint ehhez könyveket bújtam, a nindzsáktól kezdve mindenféle harcművészetek kiegészítő edzéseit gyakorolva pl. fogáserőt, gyorsaságot, erőnlétet fejlesztettem, amolyan játékként (7 éves koromban kezdődtek, majd mindig visszaköszöntek az életembe). Ez a keleti „bölcsesség” meghatározta ezután az egész életemet, csodaként tekintettem erre a régi letisztult szellemiségre, és ezeken keresztül megismerkedtem a TAO val és a ZENnel. Az energiák áramlásával, a test és a szellem harmóniájával!
Sajnos már egyre kevesebben érzik át és étrékelik ezeket a minőségeket, ezért is tartom az egyik különleges feladatomnak azt, hogy megőrizzem ezeket az értékeket a világban és felhívjam ezekre a figyelmet! Hiszen régen pontosan azért edzettek az emberek, hogy harmóniába kerüljenek önmagukkal, megtalálják a belső egyensúlyukat, megéljék a testük, a szellemük és a teljestőképességük határait.
(Egyébként rengeteg sportágban jeleskedtem, atletizáltam, kosaraztam, fociztam, stb. de ezekre itt most nem fektetek akkora hangsúlyt, hisz olyanok, amivel mindenki találkozik fiatal korában.)

Hogyan lett belőled edző?
Középiskola alatt már itthon kialakítottunk apukámmal egy itthoni konditermet, több olyan eszköz és pad is rendelkezésünkre állt (amik közt voltak olyanok is, amiket még a papám heggeszttett, öntött ki betonból) ehhez még kaptam egy kézisúlyzókészletet, rudakat, tárcsákat, fekvenyomópadot stb.. (2010 előtt edzettem ilyen itthoni eszközökkel)

Ahogy végeztem a középiskolával (2010 ben), egyből elmentem egy edzői suliba, ahol Testéptés és fitness edzőnek tanultam, nappali tagozaton, hogy még jobban belemélyedjek a testedzés világába, ekkor már lejártam a váci konditermekbe, pesten pedig szakmai gyakorlatként több helyen, ám legtöbbet a Vida fitnessben tevékenykedtünk. 2011-ben lettem Testépítés és fitneszedző, volt szerencsém Bogárdi Istvántól tanulni, aki a mai napig oktatja egyetemi szinten a testedzés tudományát. Különösen kedveltem, hogy a legapróbb részletekig belementünk a test izomzatának edzéséhez szükséges gyakorlatanyagba és fortélyokba. Akkor még csak a jegyzeteiből tanultunk, ami mára már tankönyv lett a Testnevelési Egyetemen (a mai napig használom az írásait.)
Ezt követően folytattam tanulmányaimat Rekreációs mozgásprogram vezető, személyi edző és animátor szakon. Mivel nem mindenki akar profi testesítő lenni így minden olyan kiegészítő tudásra szükségem volt, ami a hétköznapi emberek edzéséhez, és a szabadidő kulturális eltöltéséhez szükséges. Ebben az évben az újpesti Oxygénben és a budai Team Fitnessben zajlott a gyakorlati oktatásunk! 2012-ben így az eddigi ismereteimet kiegészítve megszereztem egy tudományosan megalapozott, összetett tudást, amit a mai napig igyekszem átadni az ügyfeleimnek.
Ezután jött a munkahely keresés! Lehet, hogy edzettem pár ismerőst, edzésterveket írtam, de ez önmagában nem volt elég, a fix dolgozók mindenhol kihalásos alapon dolgoztak. Jelentkeztem szinte a környék összes konditermébe, (sok helyen egyébként válaszra sem méltattak) mindenhol több év szakmai tapasztalatot kértek vagy 15-20 fős vendégkört! Egy éven át ezután személyesen bejártam szinte a környék összes termét, hittem a személyes beszélgetésekben, az önéletrajzok kudarcai után, szintén sikertelenül! A szükség nagyúr, ezért elkezdtem dolgozni egy másik helyen. Ha már mondom, dolgozok, egy olyan helyre mentem ahol rengeteg emberrel találkozom, így gyakorolhattam a kommunikációt és ismeretségeket alakíthattam ki! Ám amikor a munkaidőmnek vége lett, nekem akkor kezdődött az igazi munka! Az eddiginél is szorgalmasabb önfejlesztésekbe kezdtem, szinte mindent annak szenteltem, hogy kialakítsak egy olyan edzői profilt, amire nagy az igény, de egyedülálló a környéken!
A modern ember alapvető célja a szálkás, erős és mozgékony test, mégis aki elkezd edzeni, beleszorul a tömegnövelés kontra szálkásítás dimenziójába! Ezen a felfogáson kellett változtatnom és elkezdtem specializálni az edzéseimet, főként a sajátsúlyos és a súlyzós erőedzés felé, hogy olyan dolgokat is megbírjak csinálni, amit a klasszikus testépítéssel nem feltétlen lehet, ezzel példát mutatva mindenkinek, aki valami újat szeretne kihozni magából!

2015 től e mellett elkezdtem funkcionális köredzéseket tartani, ami alapvető emberi mozgásmintákra épül. Apám elkezdte csinálni a Spartan Training Group Vácot, ő vitte a kinti edzéseket, én meg a bentieket. Ezek mellett persze a személyi edzettjeimmel is foglalkoztam!

Ez után 2018 közepétől már szerencsére annyi megkeresésem lett, hogy léptem egy nagyot és elhagytam a másik munkahelyem és már lassan 3 éve csak ezzel foglalkozom!
Hát így lettem én edző! 😊

Melyik sportolót tiszteled a legjobban?
Egyértelműen Zlatan Ibrahimovicot! 2004 óta követem nyomon a sportolói pályafutását. Legfőképpen a hozzáállása nyűgözött le mindig is. Tudni illik nagyon sokáig nem ismerték fel a tehetségét, és túlértékelt primadonnának tartották, de ez nem rendítette meg! Elmert rugaszkodni a megszokottól és ez minden idők egyik leg zseniálisabb sportolójává tette!

Milyen könyvet olvastál utoljára?
3 féle könyvet olvasok váltakozva: szakmait, spirituálisat/önfejlesztőt és szórakoztatót/regényt. Jelenleg: Ryan Holiday- Az akadály maga az utat, Simon Scarrow – Caesarok korát és Garr Reynolds – preZENtációját lapozgatom!

Melyik a kedvenc filmed?
A gyűrűk ura, a Viharsziget, a Nagy hal, és a Kapj el, ha tudsz! jut elsőre eszembe. Egyébként szeretem a sorozatokat is, már amennyire van időm rájuk: pl: Trónok harca, Westworld, Last kingdom.

Van hobbid, gyűjtesz valamit?
Hobbim az utazás és természetjárás, élményeket gyűjtök. Szeretek más kultúrákat megismerni, picit beleélni magam más emberek életkörülményeibe, valamint szeretem a különleges helyeket, amik a modern világtól még érintetlenek!
A másik hobbim pedig a komfortzónám folyamatos feszegetése! 😊

Milyen egy sportolás nélküli ideális hétvégéd?
Család, pihenés, töltődés, háziállatok, bármi spontán.

Mik a nyaralási szokásaid?
Főként a természetes helyeket szeretem, mint: vízpart, hegyek, barlangok váltakozva mikor mi, egy kis vízpart egy kis túra! Ha meg ebből elég, jöhet a városnézés és a kultúra. 😊

Milyen gyakran használod az internetet?
Minél kevesebbet! Szinte csak a munkámmal kapcsolatos tevékenységeket csinálom rajta, a magánéletet az interneten kívül élem, max néha a napomba teszek ki valamit, hogy lássátok nem csak munkából áll az életem. 😊 Próbáld ki, hogy este 8 után fel sem nézel facebookra, csodálatos!😊

Mit teszel a környezeted védelmében?
Tudatosan vásárlok, csak olyan dolgokat veszek, amikre ténylegesen szükségem van, nem veszek fölösleges ruhákat, ékszereket. A másik hogy igyekszem mentesíteni magam az önpusztító, káros tevékenységektől, akár kezdődjék az gondolati szinten, mint pl. negatív gondolkodás, egó pumpálás, mások értékének lehúzása stb.(Ezekkel mind csak magamat mérgezném) a harmadik, hogy nem adok teret az életemben az energiavámpír embereknek, és erre ösztönzök másokat is! A negyedik pedig: arra törekszem, hogy bárhol is járok, olyan rendet hagyjak magam után, ami előttem volt!

Milyen zenét hallgatsz?
Egész nap megy a teremben a pörgés, ezért ha tehetem könnyed pihentető zenéket hallgatok. Előfordul, hogy olvasáshoz háttérzajnak komoly zenét, jazzt is (próbáld ki!), vagy alváshoz halk relax zenét. Egyébként nagyon változó, mikor mi esne jól a fülemnek.

Mi a kedvenc ételed?
Én magam is szeretek főzni, kísérletezni, alkotni! A változatos, ínyenc élményekkel teli étkezést preferálom. A legtöbbet azonban trotillát eszem babos-csicseriborsós darált hússal! Fontos itt megjegyeznem, hogy mérsékelt húsfogyasztó vagyok, kifejezetten károsnak tartom a nagy mennyiségi hús, és állati eredetű fehérje fogyasztást, ezért (és persze az állatvédelem miatt) minden hónapban tartok 3-4 húsmentes napot!

Mit tartasz életed legnagyobb eredményének?
Ha most bármi ténylegeset kiragadnék, akkor az az egy lealacsonyítaná a többit. Igyekszem ugyanúgy örülni az apró sikereknek, is mint a nagyobbaknak, teljesen mindegy hogy mi… ott kezdődik, hogy kinek mi a siker?
Ha már olyat elérünk egy vendégemmel, ami előtte nem fért a realitásába már nevezhető sikernek! De nem a sikereink határoznak meg minket, a siker mindig egy pillanatnyi, múlandó élmény, egy hegycsúcs, de nem maga a hegy! Mondhatnám úgy is, hogy az út a fontos nem a cél!

Mit szeretsz a munkádban, a legjobban?
Szeretem, hogy értékes embereket ismerhetek meg, akiknek a munkámmal én is értéket adhatok. Kevesen tudják, hogy a személyi edzéseken és a csoprtos órákon kívül Life coachingok/ mentorálások is elérhetők nálam, épp most dolgoztam ki egy sokrétű fél éves életmód programot havi szintű tanácskozással. Ha érdekel, jelentkezz facebookon vagy emailben: turanyik.tamas@gmai.com.

Mit szeretsz a munkádban legkevésbé?
Nincs magánszférám, úgy értem, hogy amikor lenne napközben egy kis énidőm, leülni, enni valamit, rendezni az üzeneteimet, vagy olvasni pár sort, akkor sokszor ezt úgy értelmezik a terembe járók, hogy azért ülök ott, mert unatkozok. Sokszor oda is jönnek hozzám hogy: „láttam, hogy itt ülsz, unatkozol, ezért idejöttem beszélgetni” 😊

Milyen edzésformát próbálnál ki még szívesen?
Wing Chun kungfu, mentáltrainingek, hegymászás.

Ha egy valamit változtatnál magadon, mi lenne az?
Mielőtt belekezdenék valami újba, sokszor a tökéletes időzítésre várok, ezt kell jobban elengednem, ugyanis nincsen olyan, hogy tökéletes pillanat, ha valami ötletem van, vágjak bele minél előbb!

Elmernél magadhoz menni egy edzésre?
Sokszor veszem a bátorságot, és ezt teszem, ugyanis magamat edzem. 😊