Mire figyeljünk edzés előtt étkezés szempontjából?

edzes-elotti-taplalkozas-royal-fitness-club-vacGyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok és fehérjék tömkelege, zsírok… Ezek mind mind nagy fejtörést okozhatnak és eleinte szinte soha véget nem érő labirintusban érezhetjük magunkat ha ebben a témában szeretnénk eligazodni. Mikor, mit, milyen mennyiségben? Edzés előtt vagy utána érdemes? Most kitérünk arra, hogy kimondottan edzés előtt mit érdemes fogyasztani! 

Fontos, hogy edzés előtt kb. 2 órával lassabban felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, amelyek nem okoznak gyors inzulinszint-növekedést, és fokozatosan látják el a szervezetet energiával. Össze lehet hangolni a napi 5 étkezéssel is; ha mondjuk az edzés délelőtt van, érdemes a reggeli zabpehelyre gondolni edzés előtti energia bevitelként. Mit is értünk lassan felszívódó szénhidrátok alatt? Olyan élelmiszereket amiben nincs cukor, fruktóz és liszt, illetve nincsenek feldolgozva! Például:teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, a hüvelyesek és az olajos magvak, valamint természetesen a zöldségek. Ezek a természetes komplex szénhidrátok hosszú láncú cukorból állnak és nagyon lassan emésztődnek.

Emellett célszerű elkerülni a fűszeres és egyben olajos ételeket is. Ezek az emésztést nagyban nehezítik, így az edzésünk kevésbé lesz sikeres. Ajánlott viszont bevinnünk BCAA-t és glutamint edzés előtt nagyjából 30 perccel. Ezen két elem kombinációja felkészíti az izmainkat az edzésre, a terhelésre és lassítja az edzés alatt fellépő tejsavóképződést is! Ezután az izomzatunk ráadásul gyorsabban, hatékonyabban regenerálódik.