Mit kell tudni a tojás fehérjéről?

tojas-feherje-royal-fitness-club-vacA tojásfehérjét napjainkban épp úgy lehet kapni és fogyasztani mint a széles körben ismert tejsavót, vagy bármilyen más növényi, vagy állati eredetű fehérjét. Mit kell tudni róla, mikor ajánlott a fogyasztása és miért érdemes fogyasztani? Ennek jártunk utána!

A tojásfehérje kiemelkedő aminosav tartalommal rendelkezik. Tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani. Ennek a fehérjének van az egyik legmagasabb a biológiai értéke. Mindemellett laktózmentes és felszívódás szempontjából nem nevezhető kifejezetten gyorsnak, se lassúnak. 🙂 Ezek miatt a fogyasztása inkább a nappali, vagy a kora délutáni órákban javasolt.

A tojásfehérje színtiszta fehérje és ennek köszönhetően elősegíti az edzés utáni izomregenerációt és az izomtömeg növelését is.
A jó minőségű fehérje, pl. amit a tojásban is megtalálhatunk, megelőzi az inzulincsúcs kialakulását, amit a szénhidrátok magában történő fogyasztása okozhat. E felismerés alapján az orvosok azt javasolják, hogy növeljük a bevitt fehérje mennyiségét, hogy így szabályozzuk a vércukorszintet és így megelőzhessük a diabéteszt és az elhízást; két, ma már járványszerű egészségi állapotot. Egy kiegyensúlyozott étel (fehérje szénhidráttal) folyamatos energiaellátást biztosít, mivel a fehérje lelassítja a szénhidrátok energiaként történő felhasználását. 

Mennyit fogyasszunk belőle? Nyilván itt is fontos a mérték. Minél többet sportol valaki, minél több fizikai aktivitást végzünk, a fehérjeigényünk ezzel arányosan nő. Először is meg kell határozni napi fehérjeszükségletünket, mind az ételekből, mind pedig a fehérjetartalmú kiegészítőkből bevitt mennyiségeket.

  • Aktív, egészséges férfiak esetében izomtömeg növeléséhez az átlagos fehérjeszükséglet 2-3 g / testsúly kilogramm körül mozog, a nap folyamán arányosan elosztva (pl. egy 90 kilós intenzíven edző sportoló ideális esetben 180-270 gramm fehérjét kell, hogy fogyasszon naponta, 6 egyenlő részre osztva, így 30-45 grammos adagokat fogyasztva étkezésenként).
  • Az izomszövet megtartásáért és az aktív nők többségének számára a napi fehérjebevitel 1,5 és 2g / testsúly kilogrammban van meghatározva, a nap folyamán egyenlő részekre osztva (pl. egy 55 kilós aktív életmódot folytató nő ideális esetben 90-115 gramm fehérjét kellene, hogy fogyasszon naponta, 6 egyenlő adagra elosztva, így 15-20 grammos fehérjeadagokat biztosítva étkezésenként)