Mit számoljunk? Szénhidrátot, vagy kalóriát?

kaloria-vs-szenhidrat-szamolasÖntsünk tiszta vizet a pohárba! 🙂 A mai bejegyezésünkben kitérünk mind a kalória, mind a szénhidrát számolás előnyeire. Diéta alatt mindkettő fontos szerepet tölt be a mindennapokban. Nézzük, mit is nézzünk a sikeres fogyás érdekében!

Azt tudjuk, hogy az emberi test működéséhez üzemanyag kell. Ennek az üzemanyagnak meghatározott arányú “keveréknek” kell lennie. Kell bele zsír, szénhidrát és fehérje, illetve vitaminok, ásványi anyagok, egyéb mikor- és makroelemek. A szervezetnek minden(!!!) tápanyagra szüksége van – meghatározott mennyiségben. Szénhidrátra ugyanúgy, mint fehérjére. Az egészséges diéta összerakása és követése komplex, bonyolult dolog. Nem sűríthető kapszulákba, sem pedig dobozokba.

A kalória és ezzel együtt a tápanyag számlálás az egyetlen értelmes és hosszú távon is hatékony módja egy komoly diéta felépítésének. Minden más erősnek titulált fogyókúra csak jojó-effektushoz, anyagcsere zavarhoz, betegségekhez, stresszhez és további hízáshoz vezet az emberek többségénél!

Az anyagcsere gyorsasága határozza meg, milyen gyorsan tudod elégetni a kalóriákat. Az alapanyagcserét növeli ha megemeled a testhőmérsékletedet edzéssel, fizikai aktivitással.
Minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Az emberi test egy összetett egész, működésében minden összefügg mindennel. Nem lehet egyes dolgokat kiemelve koncentrálni csak a szénhidrát vagy csak a kalória számolgatásra, hanem figyelembe kell venni a hormonokat is, az edzettségi állapotot, zsírszövet-izomszövet arányt is. Fontos kiemelnünk, hogy egységnyi idő alatt a zsírszövet 4 kcal-t, izomszövet 9 kcal-t használ fel! 

Ha választani kell a kalória vagy a szénhidrát számolás között, mindenképp a szénhidrát-diéta a hatékonyabb. Ez leginkább azért van, mert ha csökkented az étrendedben a szénhidrátot, kevesebb kalóriát is fogyasztasz a nap során. Itt csak a szénhidrátot kell számolni és kevesebb szénhidrát fogyasztásakor automatikusan több protein és zsír kerül a szervezetbe, ami jelzi a testnek a telítettséget.

Ha a sportoláshoz, életmódváltáshoz szükséged van egy kis segítségre, keresd fel a számodra legszimpatikusabb edzőnket! Azért képzik magukat, hogy a segítségedre legyenek! Várják a jelentkezésed! Kattints IDE!