Mit tegyél, ha megállt a fogyásod? – írta Klein István

Először is arra kérlek, NE add fel!

„Feladni a célodat, mert éppen visszaesést tapasztalsz olyan, mintha kiszúrnád a másik három gumidat is, mert az egyik defektet kapott.” – Christine Kane

A fogyás, ahogy a gyarapodás sem lehet egyenletes. Sokéves tapasztalatom azt mutatja, hogy a kezdeti sikerek után szinte törvényszerű, hogy lassul, esetleg megáll a fogyás egy rövid időre. Ez általában a 6. hét környékén szokott bekövetkezni.

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk a kezdeti sikerek okát. A fogyókúra elkezdésekor 3 fontos dolgot szinte mindenki betart.

1 – csökkenti a szénhidrátok bevitelét (kenyér, tészta, rizs, krumpli, édesség, cukros üdítőitalok elhagyása). Ennek hatása, hogy a szervezet kevesebb vizet tart vissza, sőt a felesleget üríteni kezdi.
2 – rendszerességre törekszik és csökkenti az adagokat. Hatása, hogy csökken a raktározás mértéke.
3 – odafigyel a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre. Eredményeképpen a szervezet nem törekszik a víz visszatartására, hiszen tudja, hogy jön az utánpótlás.

A fogyókúra első időszaka arról szól, hogy a testünk alkalmazkodik a változásokhoz. Ez még nem valódi fogyás, a súlyvesztés főként a pangó víz elengedéséből adódik. Amint ez az alkalmazkodás befejeződik, a kezdeti sikerek (-0,5-1kg/hét, nagyobb súlytöbbletnél ez akár heti -2kg is lehet) alább hagynak. Tapasztalataim szerint a stagnálás időszaka 2-4 hét szokott lenni. Ezen idő alatt, amennyiben a diéta töretlenül folytatódik, a változás a színfalak mögött zajlik. Az történik ugyanis, hogy a szervezet alkalmazkodott az új rendszerhez és elkezdi felélni energiatartalékait. Figyelembe véve, hogy 1kg zsír közel tízezer kalória, ez nem megy egyik napról a másikra.

Amit javasolni tudok, hogy ne ess kétségbe, ha úgy tűnik, hogy egy helyben toporogsz. Tarts ki kitűzött célod mellett és folytasd a diétát! Javaslom továbbá, hogy végezz rendszeres testmozgást! Ez nem csak a nehezebben elviselhető napokon segít át, hanem fokozza a szervezet anyagcseréjét és növeli a kalória felhasználást. Segítség lehet, ha időről időre megosztod eredményeidet, tapasztalataidat másokkal. Időnként konzultálj szakemberrel! Ne csak a mérleget figyeld! A centizés és a testzsír mérése nagy segítség lehet, mert olyan nincs, hogy a három értékből egy sem változik.

Töretlen sikereket kívánok!
Klein István