Önmegvalósítás a sportban – Klein István írása

Ma délelőtt, amikor megnyitottam a Facebookot, a következő néhány sort láttam meg először:

„Először valamit hiszek. Aztán megértem. Aztán megvalósítom. Az enyém csak akkor lesz, ha megvalósítottam”

Mivel már az edzésen jártak a gondolataim, azonnal párhuzamot fedeztem fel a kettő között. Személyi edzőként a vendégeim nagyobb hányadát a kezdők és a „rehabosok” teszik ki. Nagyon tanulságos megfigyelni ezeket az embereket. A legtöbbjük azt sem tudja, hogy mire vállalkozott. Csak azt tudják, hogy változtatni szeretnének jelen állapotukon. Elhiszik, hogy megfelelő segítséggel ez sikerülni is fog. Az elsődleges feladatom megértetni, hogy a tartós sikerhez, illetve az egészség visszanyeréséhez vezető úton akár tetszik, akár nem, végig kell haladni. Rövidíteni lehetetlen. A munkát el kell végezni, és ezt a munkát másnak átpasszolni nem lehetséges és az eredményét sem lehet elvenni másoktól. Ahogy ezt megértik, jöhet a megvalósítás, a gyakorlati munka. Mindenkinek a saját lehetőségéhez mérten, a céljának megfelelő módon.
Akár alakformálásról, akár rehabilitációról legyen szó a játékszabályok ugyanazok. Fokozatosság, rendszeresség, kitartás. Sokan nem ismerik a saját testüket, csak használják. Így, vagy úgy. Ki jobban, ki kevésbé. A legtöbb hibát a túlvállalás okozza, amit a fokozatosság elvének betartásával tudunk elkerülni, megkímélve magunkat a sikertelenségtől és a fölösleges köröktől. Ehhez az edzők sokéves tapasztalata jelentős segítséget jelent. A megvalósítás első lépése saját magunk megismerése és elfogadása.

Mint minden egyéb területén az életnek, a változáshoz, változtatáshoz, rendszeresség és kitartás szükséges. Szervezetünk a mindenkori terheléshez alkalmazkodik, viszont csak arra az időre, amíg a munkát rendszeresen elvégeztetjük vele. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a tartós, mindennapos munka. Ennek a munkának pedig meg is lesz az eredménye. A sikert minden esetben előre lehet borítékolni. Elmúlnak a fájdalmak, feszesebbek lesznek az izmok, leolvadnak a felesleges kilók. Mindenki megkapja amit kíván. A mindennapos munkán nem azt értem, hogy minden nap edzeni kell. Én sem edzek minden nap, viszont minden nap figyelek arra, hogy mit eszek, mennyi folyadékot fogyasztok. Ez is a munka része, sőt ez teszi ki a nagyobb hányadát. Egy jó tanácsot fogadj el tőlem: nap, mint nap foglalkozz a céloddal. Gondozgasd, ápolgasd, dédelgesd és alakítgasd, ahogy Te is változol, úgy változtasd az igényeidnek megfelelően. Ne feledd: higgy benne, hogy sikerülni fog, hiszen így kezdődött minden…

Töretlen sikereket kívánok!
Klein István