Óvatosan a szénhidrát megvonással!

szenhidrat-zab-eper-royal-fitness-club-vacRengeteg helyen olvasni azt, hogy fogyni és diétázni a szénhidrát drasztikus lecsökkentésével, vagy akár totális kiiktatásával lehet. Azonban tudni kell, hogy a szénhidrát, mint energiaforrás az izmaink elsődleges üzemanyaga. Így ha rendszeresen végzel súlyzós edzést, akkor a fogyasztása nélkülözhetetlen! 

A szénhidrát mellett a fehérjék az izmaink építőkövei, de vészhelyzet esetén a szervezetünk belőlük is képes szénhidrátot előállítani. A zsírok szintén az energiaforrás funkcióját töltik be, viszont ők inkább a lassabb aerob folyamatokhoz szolgáltatják az erőt. 🙂 Energetikai szempontból, a fehérjék és a szénhidrátok azonosak, mindkettő 4 kalóriát tartalmaz grammonként. Azonban a zsírok dupla annyit, egészen pontosan 9 kalóriát raktároznak magukban grammonként.

Diéta esetén szokás a szénhidrát bevitelt lecsökkenteni, a fehérjét megemelni és a zsírt abszolút minimalizálni. Ez zseniális út ahhoz, hogy a zsírvesztést beindítsuk. A diéta elején ez tökéletesen működőképes, de nincs olyan ember akinél egy idő után ne stagnálna a dolog. Ilyenkor még egy picit ajánlott visszavenni a szénhidrátból. Ám ne essünk abba a hibába, hogy drasztikusan csökkentsük! Sokan itt hibázzák el…
Tartsuk be a fokozatosság elvét, minden héten mérjük a súlyunkat és aszerint csökkentsük a bevitt CH mennyiséget.

Ha esetleg kipróbálnád a nulla CH-s napot/napokat, arra mindenképp felhívnánk a figyelmedet, hogy a nullás nap súlyzós edzéssel kombinálva nem túl jó választás. Sőt.  A szénhidrát nullázása mellett a zsírbevitelünk is nagyon alacsony a diéta során, így a szervezetünket ilyenkor arra kényszerítjük, hogy a fehérjékhez nyúljon, mint első számú üzemanyag (holott ennek a szénhidrátnak kéne lennie).  Tehát ezen módszer során a bevitt fehérjék nagy része nem az izmok regenerációs folyamataiban fognak segédkezni, hanem el fognak szépen égni a kemencében energia gyanánt. Ez egy tökéletes módszer arra, hogy a tömegnövelésnél megszerzett izmot szépen lassan leépítsük magunkról, a végeredmény pedig egy vékony, de zsíros forma lesz.

Tipp:
Nulla CH-s napokat ajánlott pihenő napokon tartani, vagy pedig olyan edzés során, ahol a súlyzók nem kerülnek a kezünk ügyébe! 🙂