A paradicsom és paprika kiváló vitaminforrás télire – miért ne táraznál hát be belőlük?
A paprika kitűnő C-vitamin forrás, megfelelő béta-karotin-forrás (az A-vitamin előanyagának), jó bioflavonoid-forrás.
A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi rendszerében.
Próbáld ki a paradicsompaprika savanyúságot! Az alábbi receptből kb. 8-10 közepes üveg lesz.
Hozzávalók:
- 5 kg paradicsompaprika,
- 2,5 l víz,
- 5 dl, 10%-os ecet,
- 50 dkg cukor,
- 4 evőkanál só,
- 1 evőkanál mustármag,
- 1 evőkanál szemes bors,
- 1-2 szál torma,
- 8-10 babérlevél,
- 1 csokor zellerlevél.
Elkészítés:
Az első lépés itt is az alapos tisztítás, majd ezt a csumázás és a felszeletelés követi. A tormát megpucoljuk és vékony csíkokra vágjuk, majd minden fertőtlenített befőttes üveg aljára 1 csík tormát, 1 babérlevelet és egy kevéske zellerlevelet teszünk. Ezt követően feltesszük a vizet forrni az ecettel, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a mustármagot, a szemes borsot és végül a feldarabolt paradicsompaprikát. Ezt nem kell sokáig főzni, mert itt nem az a lényeg, hogy teljesen megpuhuljon.
Egy kis összerottyantás után kihalásszuk a paradicsompaprikákat egy szűrőkanál segítségével, és máris mehetnek az üvegekbe. Végezetül felöntjük őket az előzőleg használt lével úgy, hogy ellepje. Ha még maradt torma vagy babérlevél, akkor rakhatunk a savanyúságunk tetejére is belőlük. Természetesen a befőtteket itt is minimum 1 napra száraz dunsztba tesszük.
Forrás: bien.hu