logo_light_300

Paprikabefőtt

A paradicsom és paprika kiváló vitaminforrás télire – miért ne táraznál hát be belőlük?

A paprika kitűnő C-vitamin forrás, megfelelő béta-karotin-forrás (az A-vitamin előanyagának), jó bioflavonoid-forrás.

A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi rendszerében.

Próbáld ki a paradicsompaprika savanyúságot! Az alábbi receptből kb. 8-10 közepes üveg lesz.

Hozzávalók:

  • 5 kg paradicsompaprika,
  • 2,5 l víz,
  • 5 dl, 10%-os ecet,
  • 50 dkg cukor,
  • 4 evőkanál só,
  • 1 evőkanál mustármag,
  • 1 evőkanál szemes bors,
  • 1-2 szál torma,
  • 8-10 babérlevél,
  • 1 csokor zellerlevél.

Elkészítés:

Az első lépés itt is az alapos tisztítás, majd ezt a csumázás és a felszeletelés követi. A tormát megpucoljuk és vékony csíkokra vágjuk, majd minden fertőtlenített befőttes üveg aljára 1 csík tormát, 1 babérlevelet és egy kevéske zellerlevelet teszünk. Ezt követően feltesszük a vizet forrni az ecettel, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a mustármagot, a szemes borsot és végül a feldarabolt paradicsompaprikát. Ezt nem kell sokáig főzni, mert itt nem az a lényeg, hogy teljesen megpuhuljon.

Egy kis összerottyantás után kihalásszuk a paradicsompaprikákat egy szűrőkanál segítségével, és máris mehetnek az üvegekbe. Végezetül felöntjük őket az előzőleg használt lével úgy, hogy ellepje. Ha még maradt torma vagy babérlevél, akkor rakhatunk a savanyúságunk tetejére is belőlük. Természetesen a befőtteket itt is minimum 1 napra száraz dunsztba tesszük.

Forrás: bien.hu

Olvass tovább

Nagy Borka

Fitness Instruktor

Edzésterv készítés a Royal Fitness Clubban

Alakformáló aerobik