Nyáron jól esnek a könnyű és friss saláták, de télen ez átalakul. Nem véletlen azonban ezekben a hónapokban a túlsúly kialakulása, mert a salátát sokan burgonyára és egyéb köretekre cserélik. Ha szeretnéd tartani a súlyod, és továbbra is tudatosan odafigyelni az egészségedre, akkor maradj a zöldségköretnél – íme néhány recept, amivel színessé teheted a repertoárt!
Darált hússal töltött gombafejek
Hozzávalók:
- 8 db csiperkegomba
- 1 csomag darált hús
- 1 db lilahagyma
- 2 dl tejföl/görög joghurt
- 20 g sajt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors ízlés szerint
- 1 dl víz.
Elkészítés:
Dinszteld meg a hagymát egy kevés olajon, és adagold hozzá a darált húst. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd amikor egyenletesen kifehéredett, akkor adj hozzá egy kevés vizet. Szórd meg fűszerpaprikával és tedd bele a feldarabolt paradicsomot. Körülbelül 20 percig párold, de figyelj a víz visszapótlására, hogy ne tapadjon oda. A gombafejeket mosd meg, szedd ki a tönköket és nyersen töltsd meg az elkészült töltelékkel. A tetejére tegyél tejfölt vagy görög joghurtot, és reszelj rá sajtot. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 30 percig.
Kecskesajttal töltött sült kaliforniai paprika
Hozzávalók:
- 4 db paprika
- 20 dkg kecskesajt
- bazsalikom
- só
- bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teljes kiőrlésű zsemle
- 5 dkg vaj
- 2 db nagyobb paradicsom
- 5 ek olívaolaj.
Elkészítés:
A felforrósított vajon pirítsd meg egy kicsit az apróra vágott fokhagymát és a zsemlekockákat. Vágd fel apróra a paradicsomot, a sajtot és a bazsalikom levelet is. Ha megpirult a zsemle, akkor vedd le a tűzről, és add hozzá ezeket. Ízlés szerint sózd és borsozd, majd hagyd még főni pár percig. Amíg a töltelék elkészül, vágd ki a paprika csumáját, és mosd ki a belsejét, hogy ne maradjon benne mag. Az elkészült tölteléket töltsd bele és locsold meg olívaolajjal, majd előmelegített sütőben 180 fokon süsd körülbelül 40 percig.
Töltött padlizsán
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- ½ bögre jázmin rizs
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- ½ vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tk fűszerpaprika
- ½ majoranna
- 1 db tojás
- olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 100 dkg sajt (bármilyen, lehet füstölt is)
- 1 csipet petrezselyem
- 1 dl tejföl/görög joghurt.
Elkészítés:
A padlizsánokat vágd ketté, kapard ki a belsejét, hogy négy csónakot kapj belőlük. Tedd félre, és készítsd el hozzá a tölteléket: futtasd meg a vöröshagymát a paprikával egy kevés olajon, majd add hozzá az apróra vágott paradicsomot. Fűszerezd, és hagyd főni fedő alatt 10-15 percig. Keverd hozzá a rizst a vizével együtt, és lassú lángon hagyd még pár percig párolódni. Ha elkészült, keverd hozzá a tejfölt, a tojást, hogy összefogja, és a reszelt vagy apróra vágott sajtot. Az elkészült masszával töltsd meg a padlizsánokat, locsold meg olívaolajjal, és mehet is a sütőbe. Alacsonyabb hőfokon süsd 20 percig, majd 10 percig pirítsd, hogy a teteje picit ropogósabb legyen. Tálalásnál még megszórhatod a tetejét egy csipetnyi sajttal és petrezselyemmel.