A sport kiemelkedő hatásai a mentális egészségre

train_with_brain_royalfitnessclub_vacSokan azzal a céllal járnak konditerembe, vagy akár úszni, futni, hogy izmot építsenek, vagy szív-és érrendszerük egészségét megőrizzék és természetesen azért is, hogy erős fizikumot építsenek fel.
Ám a testedzésnek bizony vannak másféle (mentális) jótékony hatásai is. Nézzük meg melyek ezek!

 1. Csökkenti a stresszt
  A testmozgás legáltalánosabb mentális haszna a stresszoldás. A testedzés során fellépő izzadás segít a testi és lelki stressz kezelésében. A mozgás megnöveli az agy stresszválaszt mérséklő vegyületének, a noradrenalinnak a koncentrációját is. Tehát izzadásra fel! – a testmozgás csökkenti a stresszt és fokozza a test képességét arra, hogy a megbirkózzon a meglévő lelki feszültséggel.
 2. Önbizalomnövelő hatással bír
  Ezt nem kell ragoznunk! 🙂 Már csak önmagában az, hogy nekikezdesz az edzésnek, ad egyfajta önbizalmat és határozottságot, nem beszélve arról, hogy amikor vége, mennyivel jobban érzed magad lelkileg is és sokkal derűsebben látod a dolgokat!
 3. Fokozza az agyi teljesítményt
  A tanulmányok arra utalnak, hogy egy kemény edzés megnöveli az agyi eredetű protein (brain-derived protein, BDNF) szintjét a testben, amelyről úgy tartják, hogy segít a döntéshozatalban, a magasabb szintű gondolkodásban és a tanulásban.
 4. Fejleszti a memóriát
  A rendszeres fizikai tevékenység fejleszti a memóriát és az új dolgok megtanulására való képességet. A leizzadás során a hippocampusban megnő a memóriáért és tanulásért felelős sejtek termelődése.
 5. Feltölt energiával és ugyanakkor segíti az alvást
  Egyeseknek néhány közepes edzés egyenértékű lehet egy altató pirulával, még az álmatlanságban szenvedőknek is segíthet. A lefekvés előtt 5-6 órával végzett mozgás megemeli a test mag-hőmérsékletét. Mikor néhány órával később a test hőmérséklete visszaesik a normál tartományra, ez azt jelzi a testnek, hogy itt az ideje aludni.

Ha a sportoláshoz, életmódváltáshoz szükséged van egy kis segítségre, keresd fel a számodra legszimpatikusabb edzőnket! Azért képzik magukat, hogy a segítségedre legyenek! Várják a jelentkezésed! Kattints IDE!