Szépkorúak tornája – miért szükséges?

Ebben a bejegyzésben a SZÉPKORÚAK tornájáról, angolosan megfogalmazva Senior tornáról olvashattok hasznos gondolatokat.

Kedves Vendégünk! Ha van az ismeretségi körödben, családodban 50 év feletti, akkor ajánld neki, hogy Ő is mozogjon velünk itt a Royal Fitnessben heti 2 alkalommal! Mi a felső korhatár? Csapatunk legidősebb (de az egyik legaktívabb) tagja Kálmán, már 80 éves elmúlt.

Sándor Anikó várja a szépkorúakat mozogni minden Kedd és Csütörtök 10:00-tól
Tel.: +36305224151
Web: sandoraniko.hu

Szépkorúak tornája – miért szükséges?

A kor előrehaladtával számos változás megy végbe szervezetünkben. A folyamatok kinél gyorsabban, kinél lassabban jelentkeznek. Ha magad elé képzelsz egy idős embert, a testtartásán erősebben vagy még csak gyengébben a következő jellegzetességeket figyelheted meg:

 • előre hajolt testtartás
 • előre esett fej
 • erősebb háti görbület
 • előre esett has
 • hajlott csípő
 • hajlított térdízület

A megváltozott testtartás mozgásbeli és funkcionális változásokat okoz:

 • nyaki izmok feszülése fejfájást, fülzúgást, szédülést okozhat
 • kisebb tüdőtérfogat, romló légzésfunkció, kevesebb oxigén a szervezet sejtjeinek működéséhez, lelassult anyagcsere, fáradékonyság
 • túlnyúlt izmok (hátizmok, hasizmok, farizmok) gyenge működése miatt állandó fáradtság-érzet, a helyes testtartás kialakításának és megtartásának képtelensége
 • rövidül izmok (nyak, mell, csípőizmok) mozgás-korlátozottságot, esetleg fájdalmat is okoznak
 • belső szervek összenyomott állapotban vannak, mely romló emésztést, székelési problémákat eredményezhetnek
 • gerincbántalmak, derékfájás, később végtagba sugárzó fájdalom a csigolyák rossz helyzete miatt
 • egyensúly problémák, gyakori esések a gyenge csípőizmok következtében
 • illetve gyakori botlások a rövidült csípőhorpasz, gyenge combizmok miatt, aminek szintén esés lehet a következménye.

Dolgozok én eleget a házban és a kertben – nem kell még szenior torna is nekem!

Tévedsz, elmondom miért van szükséged Neked is a szenior torna mozgásanyagára: Hétköznapjaink során bármit is teszünk, egyoldalú munkát végzünk. Ennek oka egyszerű, a szemünk az arcunkon, a fejünk elülső oldalán van. Ennek következtében minden tevékenységet magunk előtt, sokszor görnyedve végzünk. Legyen az konyhai munka, barkácsolás, kerti munka, irodai munka, kézimunka, bármi. Az állandó magunk előtt végzett munka (manipuláció) hatására a hátizmok túlnyúlnak, s elgyengülnek. A mellizmok viszont megrövidülnek. Ennek ellensúlyozására kell a mozgás, 50 felett a szenior torna. (Zárójelben megjegyzem, óra előtt mindig hallom, hogy a veteményes kert ügyes bajos tapasztalatait osztja meg egymással a csoport).

Kinek javasoljuk a szenior tornát?

Fentiek igazolják az állítást, hogy mozogni idősebb korban is szükséges, a preventív (megelőző) szenior torna 50 év felett szinte kötelező! Sokan nem gondolnak bele hogy az idősebb korban végzett testmozgás (szenior torna) jóval nagyobb változást hoz életminőségünkben, mint a fiatalok esetében. Hiszen ennél a korosztálynál a látványos funkcióromlás megakadályozása a cél. A szenior torna gyakorlatait úgy állítjuk össze, hogy a fent idézett negatív változásokat megelőzzük, illetve megállítsuk, a funkciót helyreállítsuk. A szenior torna nem öncélú, hanem funkcionális. Célja, hogy a mindennapi életünket megkönnyítsük általa, az önálló életvitelünket minél tovább fenn tudjuk tartani, magunkról (s lehetőség szerint unokáinkról is) gondoskodni tudjunk minél tovább.

Sándor Anikó várja a szép korúakat mozogni, itt Vácon a Royal fitnessben.

Időpontok: Minden Kedd és Csütörtök 10:00-tól
Tel.: +36305224151
Web: sandoraniko.hu