Könnyű, gyors, alakbarát és fehérjében gazdag fogás ez a duplán paradicsomos harcsás fogás, ami még azoknak is kedvére válhat, akik amúgy nem túl nagy barátai a halaknak. Isteni finom, nagyon nyári, nincs benne szálka, és mindennel együtt 15 perc alatt kész van!
Az afrikai harcsafilé az egyik legfinomabb sovány húsú édesvízi hal, sokkal szaftosabb, mint a klasszikus harcsa, lágyabb ízű és mindig sovány, szerencsére ma már egyre több helyen beszerezhető frissen is, hazai tenyésztésből. Percek alatt elkészül, nagyon könnyen átsül, ha filézve vesszük, akkor szálkátlan, szuperfinom és könnyen emészthető fehérjedús hal, amiből pikk-pakk isteni és egészséges fogást kerekíthetünk.
Most jó édes és lédús koktélparadicsommal készült, és mivel minden hozzávalónak percekre van szüksége, hogy megpuhuljon és átfőjön, ezért ideális könnyű és alakbarát villámfogásnak, ráadásul mediterrán ízvilágra hangolva egy kis szárított paradicsommal, olívabogyóval, bazsalikommal, oregánóval és kakukkfűvel, mesésen finom, és 15 perc alatt elkészül!
Mediterrán harcsafilé paradicsommal
Hozzávalók:
• 50 dkg afrikai harcsafilé
• 2 közepes fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 25 dkg koktélparadicsom
• 4-5 darab olívaolajban eltett aszalt paradicsom + 1 evőkanál az olajából
• maréknyi olajbogyó
• 1 teáskanál morzsolt oregánó
• 1 teáskanál kakukkfű
• 1 teáskanál bazsalikom
• só, bors
Elkészítés: Az alapanyagokat előkészítjük: a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát szeletekre vágjuk, a fokhagymát vékonyan felkarikázzuk, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a harcsafilét leöblítjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk, az aszalt paradicsomot apróra vágjuk.
Egy serpenyőbe 1 evőkanálnyi fűszeresolajat öntünk a szárított paradicsom levéből, rádobjuk a hagymát,és 2-3 perc alatt kissé megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a kétféle paradicsomot és a halat is, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a zöldfűszerekkel, kicsit megrázogatjuk, majd fedő alatt közepes lángon 6-8 percet pároljuk, végül hozzáadjuk az olajbogyókat, még 2-3 percet főzzük fedő alatt, majd a tűzről levéve 5 percet pihentetjük a saját gőzében.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk, érdemes olyat készíteni mellé, ami felveszi a finom fűszeres szaftot, mint például a kuszkusz, a bulgur, a rizs, vagy köles, mint itt is.
Kellemes időtöltést kívánunk a konyhában!